Tarihten Bugüne Değişen Giyim

elbise2Tekstil dünyada yeri asla sarsılmayacak bir sektördür. Hatta her geçen gün artan insan nüfusu, gelişen teknoloji ve modayı takip etme isteği giyim sektörünün gelişmesini ve genişlemesini zorunlu kılmaktadır. Kıyafetlerin tasarımı, dikimi ve satımı birçok kişi için iş olanağı sağlamıştır. En başta açıklığı örtmek için bir gereksinim olan giyim, şuan ticaretin en etkili kollarından birini oluşturuyor.

İnsanlar teknolojinin olmadığı devirlerde hayvan derilerinden kendilerine giysiler yapıyorlarmış. Yünlerden iplik yapmaya başladıklarında bitkileri de iplikleri boyamada kullanmışlar. Daha sonra pamuk ekimi ve pamuklu kumaşlar derken giyim için seçenekler artmış. İnsan eliyle tek tek hazırlanan giysiler dikiş makineleri ve daha sonraki dönemde tekstil makineleriyle seri bir şekilde üretilmiş.

Giyim sektörünü çok çok ileriye götüren etken elbette ki modadır. Çünkü modayla beraber giyim, sadece bir ihtiyaç olmaktan çıkmıştır. İki üç elbiseyi kirlendikçe değiştirerek giyme döneminden her gün ayrı, her yerde ayrı giysi giyme dönemine geçilmiştir. Bulunduğu ortama uymak belki de oradaki en dikkat çeken kişi olmak için insanlar modayı takip ederler.

Moda, sürekli değişen ve kendini yenileyen bir oluşumdur. Günümüzde geçmişe dönüşlerle kendini tekrarlayan bir yapısı da vardır. Her ülkenin kendine has bir modası vardır. Bazen bu dünyaya hâkim olan bir modaya dönüşebilir. Zamanında ülkemizde de Fransız, İngiliz modaları kendilerine yer bulmuştur.

Giyim sektörü çeşitli akımlardan çok kolay etkilenen bir sektördür. Retro, Vintage, Pop Art, Bohem, Punk, Rock gibi sayılabilecek birçok akım giyime yön vermiştir. Üstelik aynı zamanda da olabilir ancak çoğu farklı zamanlarda gündeme getirilmiş. İnsanların ilgilerini farklı tarzlara yöneltip, ticari kar gütmek hedeflenmiştir. Satışların arttırılması için rol model kabul edilen kişiler de kullanılmış. O kişilerin tarzında üretilen giysiler çok satmıştır. Ya da kendi üretimlerini onlara giydirerek yine aynı etkiyi elde etmişlerdir.

Birçok kurumun kendilerinin belirlediği bir giyim yönetmeliği vardır. Devlet kurumlarında da özel sektördeki iş yerlerinde de bu durum değişmez. Çünkü çalışanların giyimi kurumun ya da iş yerinin ciddiyetini ortaya koyacaktır. Yani hayatımızın hangi alanında olursa olsun giysilere genel ve özel birçok anlam yüklenmiş ve hayatımızın önemli bir parçası haline getirilmiştir.

Bir cevap yazın