GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE FERACE

feraceTarihçesi Osmanlı’da çarşaftan önceki döneme kadar dayanan feraceler varlığını günümüze kadar sürdürmüş bulunmakta. Osmanlı döneminde uzun, geniş kollu ve yakasız olan feraceler farklı renklerde dikilir en çok da kırmızı tercih edilirdi. Moda bugün olduğu kadar o günlerde de giyimi etkiler saray eşrafı için içi kürklü modeller halk için ise sade modeller olurdu. Zaman içerisinde renkler yavaş yavaş yok olarak yerini sadece siyah feracelere bıraktı. Bugün hala daha bazı kırsal kesimlerde bu siyah feraceler kadınların günlük giysisi olarak kullanılmaya devam etmekte.

Günümüzün ilerleyen moda anlayışı ve tesettür giyimde ki kuralların gitgide esnemesi ile kentlerde özellikle de metropol kentlerde farklı ferace modelleri görülmeye başlanmakta. Daha önceleri sadece tesettürün bir parçası olan feraceler artık modanın tam kalbinde yer almakta ve modellerine sürekli yenileri eklenmekte. Feraceler çok eski tarihlerine rağmen yaşadığı değişim son on yıllık süreci kapsamakta. Bu süre içerisinde yine belli çizgilerden ayrılmadan birçok farklı ferace modeli tasarlanmış ve bu modeller de her geçen gün daha fazla insan tarafından kabul görmüştür.

Günümüz ferace modellerine şöyle bir göz atacak olursak öncelikle hala siyah modellerin baskın olduğunu görmek mümkün. Genellikle bol ve hatta yarasa kesim kollar kullanılmakta. Fermuarlı, düğmeli, tek parça (panço tarzında) modeller kullanıcıların beğenisine sunulmuş. Feraceleri sadelikten kurtarmak için sadece kesimlerinde yapılan değişiklikler ile yetinilmemiş kol, yaka ve etek uçlarında motif işlemeleri yapılarak daha canlı bir görünüm verilmiş.

Feracelerde beden kalıplarında ki değişimleri de atlamamak gerek, artık eskiye oranla daha vücuda yatkın modeller oluşturulmakta. Altın yaldız işlemeli ferace modelleri de adeta Osmanlı döneminin kürklü feraceleri gibi bir nevi sosyal statü simgesi haline gelmiş ve üst ekonomik sınıfın bayanlarının simgesi olmuş. Farklı renklerinde kullanıldığı feraceler genellikle gençler tarafından tercih edilse de belli bir süre sonra onlarda da siyaha dönüş olmakta.

Sonuç itibari ile geçmişten günümüze feraceler halen varlığını sürdürmekte ve değişen yenilenen modelleri ile de sürdürmeye devam edecek gibi görünmekte. Üstelikte her geçen gün daha fazla tercih edilerek.

 

Bir cevap yazın