Feracenin Özellikleri Nelerdir ?

feraceFerace, eski dönemlerden günümüze kullanılan bir kıyafet terimi olarak kullanılmaktadır. Kadınların önceden üstlerini örtmek amacıyla kullandıkları kıyafete bu isim verilmiştir.

 

           Abbasilerden beri birçok İslam ülkelerinde, özellikle ulema ve devlet adamları tarafından kullanılmıştır. Osmanlı döneminde XV. yüzyılın sonunda devletin yıkılış yıllarına kadar devam eden hem erkeklerin hem de kadınların giymiş oldukları bir kıyafet türüdür.

 

Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde herhangi bir ayrım yapılmaksızın herkes tarafından kullanılan bir kıyafet şekli iken, zamanla Müslüman ve Gayr-i Müslümlerin ayırt edilmesi için renk ayrımına gidilmiştir. Müslümanlar; kırmızı, yeşil mavi renkleri kullanırken, Gayr-i Müslimler ise, açık renk kullanmaktaydılar. Zaman zaman çıkarılan hükümlerle değişime uğramış olan ferace, 19. yüzyılın son dönemlerinde, ferace kullanımı kadınlar için uzun ve manto şeklinde kullanılmaya başlanmış ve bu şekilde devam etmiştir.

 

 Ferace Kumaşları

 

Kadınlarımız özellikle düz kumaşı tercih etmektedirler. Üreticiler tarafından cep ve yaka kısımları işlemeli olarak da üretilmektedir. Buradaki amaç, her kesimden kadına hitap etmektir. Bu sebeple modaya uygun hareket etmek için koyu renkler tercih edilmektedir. Aynı zamanda bol kumaştan yapılması da kadınların tercih ettikleri unsurlardan biridir. Ferace adını vermiş oldukları bu ürünler özellikle kadınların kullanmış oldukları montlara benzemektedir. Montlardan ayırt edici özellikleri ise geniş yakalarının olması ve uzun olmasıdır.

 

Kombin yapılırken dikkat edilen en önemli unsur renk uyumudur. Diğer türlü feracenin rengi ne kadar güzel olursa olsun ne kadar renkli olursa olsun eğer bir uyum yoksa kişinin üzerinde pek de hoş durmayacaktır. Bu durumla karşı karşıya kalmak istemeyen kadınlar, seçecekleri ferace için ilerleyen zamanlarda da kombin oluşturabilecekleri tarzı satın almaktadırlar.

 

Günümüzde iki çeşit ferace modeli kullanılmaktadır. İlki bol olan ve vücut hatlarını, kilolarını saklamak için tercih edilenidir. Diğeri ise dar kesim olanıdır. Dar kesim ferace çok fazla tercih edilmese de yine de kullanıcıları azımsanmayacak derecededir. Kış aylarında ve yaz aylarında kumaşın rolü de önemlidir. Kış aylarında kalın ve siyah renk daha çok tercih edilirken, yaz aylarında açık renkler ve ince kumaşlar kadınlar için önemlidir.

Bir cevap yazın