Feracenin Kullanılış Tarzları

feraceTesettür giyim, çeşitliliğiyle son zamanlarda oldukça üst noktalara gelmiştir. Başörtülü kadınların bir kısmı daha spor bir giyim tercih ederken, bir kısmı da klasik giyime yönelmiştir. Bu tesettür giyim çeşitliliğinde ferace kullanımı kolay ve rahat bir seçenektir. Genelde düz ve tek renk, ayak bileklerine kadar inen bir etek kısmı bulunan, yakasız ve kolları bol kesimli olan manto görünümlü kıyafettir. İsim kökeni ise Arapça’dan gelmektedir.

 

 Geçmişten Günümüze Kullanılışı

 

Eski Türk kadınları, bu bol ve rahat kıyafeti giyer, başlarına da yaşmak denilen örtüyü takarlardı. Kullandıkları feracenin kumaşı, atlas, tafta, çuha ve ipekten olurdu. Hatta önceleri, en gürü sofu veya gürün şah denen Türk dokumaları kullanılırdı.

 

  1. yüzyılın sonlarına doğru ise, feracelerin yerini çarşaflar almaya başlamıştır. Kara çarşaf kaldırıldıktan sonra ise tekrardan, değişime uğrayarak ve yenilenerek kullanılmaya başlanmıştır. Şekli itibariyle modern tesettür giyim ve kara çarşaf arasında bir yer edindiği söylenebilir. Çünkü özüne uygun haliyle, geniş kesimli ve vücut hatlarını örten bir giyecektir. Şimdiki zamanda kış mevsimlerinde, pardösü ve mantoların altında, yaz ve bahar aylarında ise dış giyim ürünü olarak tercih edilmektedir.

 

 Feracenin Modayla Beraber Değişimi

 

Eskiden dervişler tarafından da bol hırka şeklinde kullanıldığı bilinen ferace, Osmanlı döneminde ulemalar, erkekler ve kadınlar tarafından kullanılmıştır. Ve hepsi renk ve kumaş özellikleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Ayrıca kullanıldığı o dönemlerde, mevsimlik bir ihtiyaç olarak içi kürklü üretilenleri de olmuştur.

 

Kullanıldığı ilk zamanlar genelde koyu tonlarda tek renk, komple bol kesimli sade ve düz kullanılmasına karşılık, zamanla değişim göstermiştir. İl değişimlerden biri, Avrupa’nın mantosundan esinlenerek önü düğmeli üretilmeye başlanmasıdır. Mantoyla en belirgin farkı ise, mantonun yakasının bulunması, orijinalinin yakasız oluşudur. Ancak artık her renkte üretimi yapılmaktadır. Ayrıca önü kısa arkası uzun, yakalı, yakasız, işlemeli, kesimi bol veya dar, pelerinli, kumaşı süet, fermuarlı, düğmeli, kuşaklı satışa sunulmaktadır.

 

 Satış Fiyatları

 

Mağaza ve internet alışveriş sitelerinde ortalama minimum satış fiyatları 40 TL’den başlayan feracelerin, üst sınırı her keseye ve mevsime göre değişiklik göstermektedir. Mağaza ve internet sitelerinde marka, tasarım ve kalite açısından sunulan fiyatlar, takipçileri cezbedecek kadar güzel indirimlere de girmektedir. Hem korunaklı bir dış giyim hem de rahat ve ferah bir yaz kıyafeti olarak herkes tarafından tercih edilebilmektedir.

Bir cevap yazın