Ziynetiniz Tesettürünüz

Tesettür, genel manası ile dini kökenli bir kelime ve kapanma veya örtünme diye tabir edilmektedir. Bu kavram genellikle İslam dünyasında kadınlarla alakalı olarak işlev görmektedir. Diğer manaları açısından kadınlar için erkeklerden kaçma veya kendilerini erkeklere görünmelerini engellemek için kullanılmaktadır. Kadınların dini açıdan bakıldığı zaman örtünmesi gerekli olan kısımlarını, o kısımlarında bulunduğu yere göre kıyafetle kapatması veya kapatmasıdır.

Bu kısımlardan biri içi kadınların saç kısmıdır. Kapatılması gerekli olan yerler (avret diye tabir edilir ve Kuran’a göre kapatılması gerekli olan yer manasında) ‘den saç tesettür (günümüzde başörtüsü diye tabir edilmektedir) ile kapatılmaktadır. Ayrıca şu bilgiye yermek doğru olacaktır. İnsanlar değerli ve güzel olan şeyleri sakladıkça değer kazanır. Bir şeyin herkes tarafından görülmesi, bilinmesi değerini kaybettirir. Örneğin ziynet eşyalarını bir kadının hepsini taktığı zaman çok dikkat çekebilir.

Ancak bu durumun hırsızlar tarafından da görülmesi durumunda onları çalmak isteyecektir. Onun için kadınların da erkeklere karşı kapanması değerli ziynetlerini korumasına yardımcı olmaktadır. Tesettür aslında bakıldığı zaman sadece günümüzde sadece kapanma için değil bir noktada sağlık içinde gereklidir. En basitinden yemek yaparken yemeklerin içine saç telinin düşmesini engeller.

Tesettürün tarihine bakıldığı zaman Kuran’ı Kerimde ” tanınmak ve inceltilmemek için tercih edilmesi gereken hayırlı bir yol” (Azap,59) olarak geçmektedir. Müslüman bir kadın için olmazsa olmasıdır. Ancak “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Uyuşun, ihtilafa düşmeyin. İnsanlara yumuşak davranın, şiddet göstermeyin. (Müslim, 3263)” hadisine binaen kimse kimseye böyle bir zorlama veya dayatma yapmamalıdır. İnsanlar kendileri örtünmeleri gerektiğini araştırıp ona göre örtünmelidir.

Kadınlar örtünmesi gerektiğini kendileri örtünecektir. Bu şundan gereklidir. İnsanlar sevdikleri şeyleri veya yapmak istedikleri şeyleri kendi akıl ve mantıkları dairesinde yaparlarsa asla pişman olmaz. Günümüz açısından çeşitli amaçlar için tesettür kullanılmaktadır.

Bunlardan biri İslam ve dini açıdan ise diğeri de güzel görünmek içindir. Elbette biri diğerini tamamladığını bilinmektedir. Hayat daha renkli ve huzur içinde görülebilir. Bunun için çeşitli renklerde ve şekillerde tesettür bulunmaktadır. Her elbise çeşidine göre tesettür bulunmaktadır. Olman gerektiğinden daha fazla güzellik tesettür ile daha güzeldir. Tesettür bana bakma demek anlamına gelmekle beraber, bana bakmadan geçme manasında da değildir.

 

Bir cevap yazın