Türkiye’de Tesettürlü Olmak

Tesettürlü yani bir başka değişle vücudun hatlarının belirgin olmayacak şekilde örtünmek saçları başörtüsü ile kapatmaktır. Bir başka değişle halk dilinde kapalı olmakla örtünmek vb. terimler kullanılır tesettürlü bayanlar için İslam’da bu durum kişinin müstehcen yelerlerinin ve bayanda bir saç telinin dâhil olmak üzere vücut hatlarının belirginliğini ortadan kaldıracak şekilde geniş giyinmek örtünmektir.

Peki, bu durum ülkemizde nasıl yapılıyor nasıl tesettürlü olunuyor bu hususa gelecek olursak ülkemiz laik bir devlet anlayışındadır muhafazakâr kesimin ağırlıkta olduğu bir milletiz.  Bu durum ülkeyi ikilemde bırakmaktadır tesettürlü insanlar için zor bir süreç olmuş çeşitli sosyal baskılara maruz bırakılmışlardır özelikle askeri darbeler sonucunda ülke iyice laik sistemi dayatmakta ülkeyi yöneten hükümet ordu olunca züllümde beraberinde gelmiştir.

Yasaklar çoğalmış ülkede devlet kurumlarında ve özel şirketlerin çoğunda başörtülü yani tesettürlü bayanlar ya işten çıkarılmış ya da başörtüsü çıkarılmak zorunda bırakılmışlardır.  Geçmiş her ne kadar ülkemizde çeşitli birçok zorluklara sebep olmuşsa da tesettürlü bayanlar günümüzde azda olsa nefes alacak duruma gelmişlerdir.

Başörtülü bayanlar geçmişin verdiği zorlukları aşmış fakat yeni çıkan ve tesettürün anlamını ve niteliğini sebebini yanlış anlayan bir sahte tesettürlü yani bir başka değişle süslü dar giyimli vücut hataları göze batacak nitelikte tesettürlü bayanlar piyasaya çıkmış bir moda akım olmuştur.

Bu durum aslında geçmişte yaşanan laik baskıdan daha tehlikeli ve tesettürlü olmanın manasını ve anlamını yitirmesine sebep olmaktadır başörtüsü takmak tesettürlü olmak olmuş oluyor buda çok vahim bir durum dinin yanlış yorumlanmasına tesettürlü bayanların insanların karşısındaki değerine gölge düşürür nitelikte bir dolaylı yıkıma sebep olmaktadır.

Aslında geçmişte yapılmak istenen ama yapılamayan açılmak saçılmak yarı çıplak giyinmek zorbalığı şimdi hiç bir baskı yapılmadan sinsice ve planlı şekilde başı örtmek yeterlidir.

Bu mantıkla insanlar kandırılmakta gözleri boyatılmakta özendirme durumu söz konusu olmaktadır tesettürlü bayanlar artık saygınlığını yitirmekte herkesin gözündeki muhafazakâr kesim terbiyesi ve ahlakı yitip gitmekte o yüzden geçmişte yapılan baskıdan değil günümüzdeki bu sahte tesettürlülerden çekinmeli bunun önüne geçmeliyiz yoksa tesettürlü olmak anlamını yitirecektir.

 

Bir cevap yazın