Tesettürlü Bayanların Kıyafeti Ferace Nedir?

ferace-modelleriBayanların kendilerini gerek dini açıdan gerekse yöresel açıdan giyinmiş oldukları kıyafetlerle örtmeleri genel manada tesettür kelimesinin anlamını ifade etmektedir. Ülkemizde bayanların örtünmelerinin temel nedeni dinsel bir zorunluluk olmasının yanında nadirde olsa yöresel veya kış aylarında soğuktan korunmak veya kendilerini diğer insanlardan gizlemek isteyenlerin de tercih ettiği bir giyim tarzıdır.

İşte bu kapsamda bayanların tesettür kapsamında giymiş oldukları kıyafetlerden birisi de ferace olduğu bilinmektedir. Bu kıyafet günümüzde yeni yeni yaygınlaşmaya başlasa da, eski Türk kadınının kıyafetlerinden olduğu tarihsel kaynaklardan öğrenilmektedir. Bayanların iç kıyafetlerinin üzerine giydikleri, bol, kolları ve kol ağızları çok geniş olan, etek topuklarına kadar inen bir kıyafet olup önceleri yaşmak adı verilen bir örtü ile beraber kullanılırlarmış.

Bu kıyafetlerin genel olarak atlas, tafta, çuha ve ipekli kumaşlardan imal edildikleri görülmektedir. İnsanların bulundukları veya yaşadıkları yere göre zamanla biçimleri değişime uğramaya başlamış ve geçtiğimiz yüzyılda çarşafın yayılmaya başlaması sonucu kullanımlarını oldukça azaltmıştır.

Yoğun bir şekilde kullanıldıkları zamanlara baktığımızda, en çok düz ve sade olanlarının tercih edildiğini görmekteyiz. Ayrıca yakaları ve cepleri görünümü güzelleştirme bakımından işlemeli olanlarının da kullanıldığı bilinmektedir. Giyildikleri yer veya ortama göre koyu renkli, arka tarafı uzun, bol veya dar bedenli olanları da giyilmekteydi. Gençlerin genel olarak kırmızı renkli olanlarını tercih ettikleri de bilinmektedir

Yaşadığımız yüzyılda bayanların, pardösü veya mantonun benzeri olması, mantonun aksine geniş yakalı olmayışı ve daha uzun olması hasebiyle kullanıldığı görülmektedir. Giyildiği zamanlarda kadınlar boyun kısmını tam olarak kapatmadığı için yaşmak, yazma veya eşarp tarzı örtüler ile boyun kısmı kapatarak kullanırlardı. Ayrıca ayakkabı, çanta veya şemsiye gibi aksesuarların rengi ile uyumlu olmaları da eskiden olduğu gibi günümüzde de kadınlar tarafından dikkat edilen noktalardandır.

Genel olarak ferace modelleri gürünşah, ve Türk Kadını denilen Türk Dokumalarından yapıldıkları söyleniyor ise de çuha, atlas, tafta, lahur, kişmir, yünlü ve ipekli kumaşlardan da yapıldıkları bilinmektedir. Sonraları Avrupa fabrikaları bu kumaşları taklit ederek piyasaya sürmüş iseler de Türk Kumaşları kadar kaliteli olamamışlardır.

 

Bir cevap yazın