Tesettür Modasına Ne Dersin?

G.M.Z. Tesettür Tesettür dış giyim; Arapça kökenli bir kelimedir ve ‘setr’ etmekten türemiştir. Sözlük anlamı: Kapatmak, örtmek, örtünmektir. Anlamlarına gelir. Tesettür İslam dininin bir gereği daha doğrusu farzıdır. İslam dinini yaşayan insanlar belli yaştan sonra tesettüre girerek dinin emrettiği, kapalı olması gereken yerleri örter. Tesettür sadece kadınlara özgü değildir. Erkekler için de belli yerlerin kapatılması dinin gereğidir. Ama günümüzde tesettür daha çok kadını akla getirdiğinden kadın tesettürü üzerinde duracağım.

 

Tesettür haram olan, dışarıya kapalı olması gereken yerlerin; elbiselerle, örtülerle kapatılmasıdır. Dışarıya diyorum çünkü islam dininde bir helal dairesi vardır. Kişi burada istediği şekilde giyinip süslenebilir. Mesela, evimim. Evimizde mini etek de giyebiliriz, makyaj da yapabiliriz; yanlış anlaşılma olmasın haram olacak kimse olmadığı sürece tabi. Evliler eşleri için evinde gayet de süslenebilir, açık giyinebilir çünkü eşi onun helalidir. Ama bu bayan dışarıya çıkarken dini gereği; vücut hatlarını belli etmeyecek bir kıyafet giymeli ve başörtüsünü omuzları üzerine salmalıdır.

 

Açık olmak gerekirse tesettür dış giyim yaşadığımız günlerde kanayan yaramız. Çünkü; tesettür adeta moda olmuş, kadınlarımız moda diye kapanır oldukları için başlarına bağladıkları başörtü hiçbir anlam ifade etmediği gibi dinimizi yanlış yaşamaya sebep olmaktadır. Kuran ı Kerim başörtüsü şeklini de dışarı çıkarken hanımların nasıl giyinmesi gerektiğini de ‘Nur Suresi’nde anlatıyor.

 

Hanımlarımız kapanırken bu ayetleri okuyup o doğrultuda tesettür dış giyim içine girmelidirler. Moda dergilerinden değil. Bakıyorsunuz başında başörtü var, tam olarak takılması gerektiği gibir değil ama o da iyi bir şey en azından kapalı, doğru yola yakın diyorsunuz’ sonra bir bakıyorsunuz ki aşağısı Paris: demek istediğim, ya dar pantolonlar, ya dar elbiseler. Sonuç; başı kapalı şartları yerine getirmiyor. Anlamıyorum ki bunu kendilerine gerçekten yakıştırıyorlar mı? Yoksa hepsinin gözleri de mi bozuk? Ya da sırf moda diye mi hem kendilerine hem de bize bu işkenceyi yapıyorlar. İnanın onları görünce ben yerin dibine giriyorum.

 

Birde başörtüsünü saçının birazını açık bırakacak şekilde bağlayanlar var. Başörtüsünde amaç; tek telini haram görürse yetmiş yıl cehennem azabına sebep olacak olan saçı kapatmaktır. E mübarek senin amacın ne? Başörtüsünde bir moda da saçı ta tepede topuz yapıp öyle eşarp bağlamak. Böyle yapanları da bilgilendireyim: Peygamberimiz; ‘saçını deve hörgüçü gibi yapana lanet etmiştir.

 

‘Yapmayın! Efendimizin lanet ettiği bir başka şey de ‘erkeğe benzeyen kadın ve kadına benzeyen erkektir’ Hanımları ilgilendiren kısmını açayım. Erkeğe kadın nasıl benzer; onun giydiklerini giyerek. Yani; aslında erkek kıyafeti olan pantolonu giymek efendimiz’in lanetini alma sebebi oluyor. Hele de üstüne hiçbir şey giymemek ya da vücut hatlarını(bacak şeklini)belli edecek şekilde giymek!

 

Bir cevap yazın