Tesettür Giyiminde Ferace

feraceFerace, nedir? Kimler tercih eder? Adını ilk defa duyanlar için kısa bir tanım yapalım. Ferace, son yıllar da tesettür giyiminde başörtülü hanımların kullandığı uzun boydan genellikle siyah olmakla birlikte farklı renklerde de olabilen pardesü yerine kullanabilen bir tesettür giyim alternatifidir. Genellikle yaz aylarında tercih edilmekle birlikte bu sebepten kumaşı tiril tiril dediğimiz ince siyah kumaşlardan dikilir.

Her yaş grubuna ve zevkine göre hitap edebilen bir müşteri portföyü vardır. Daha genç kesimde çok farklı model ve desenleri mevcuttur. Üzerinde nakışlısı, boncuk işlemeli, düğmelisi, önden fermuarlısı ve daha nice çeşitleri. Son zamanlarda dediğimiz gibi farklı renk skalası da mevcuttur. Lacivert, bordo, açık mavi tonları. Orta yaş ve üzeri kesiminde de çoğunlukla siyah tercih edilip, düğmelisi ve de sade, daha yalın modeller tercih edilmektedir.

Ferace tesettür giyimi çok yaygın kullanımı olduğu için satışı mağazalarda ve hatta pazarlar da bile mevcuttur. Her keseye ve bütçeye uygun fiyatlarda. Genelde merkezi İstanbul Fatih semtidir. Fatih, tesettür giyimin merkezi kabul edildiği için birçok giyimde olduğu gibi feraceler de orda baya pahalıya satılmaktadır kendi kanaatime göre. Orda ki esnaflar da kalite farkından dolayı bunu ücrete yansıttıklarını söylemektedirler. Bence bütün kıyafetlerde olduğu gibi feracelerde de markası, fiyatı ve sözde modası çok önemli olmayıp kişinin kendine yakıştırabilmesi ve rahat olması daha önemlidir. Sonuçta bütçe ve de tercih meselesidir. Zevkler ve renkler tartışılmaz diye klişe ama çok doğru bir sözü hatırlatmak isterim.

Neden mi bunları gönül rahatlığıyla paylaşabiliyorum? Çünkü bende ferace kullanan bayanlardanım. Siyah ve lacivert renkte iki tane ferace kıyafetim mevcuttur.  İnsanın aklına şu soru gelebilir. Yaz için siyah çok koyu bir renk değil mi? Doğrudur. Siyah ama başka renklerde kullanabileceğiniz aksesuarlarla biraz renk de sizler katabilirsiniz. Bu bir eşarp olur. Şal olur. Hatta saat bile olabilir. Siyah her zaman kıyafette kadınları zayıf gösterebilmektedir. Bu yüzden sıklıkla tercih edilebilmektedir. Siyah sade ve zarifliğin temsilidir bana göre de.  Burada önemli olan insan ne giyerse giysin kendini rahat, şık ve içine sinen kıyafet olmalıdır. Günümüz de feracelerde de çeşitli alternatifler sunulmaktadır biz hanımlara.

 

Bir cevap yazın