Tesettür Giyim Öz Kültürümüzdür

 

C.M.N           Binlerce yıllık Osmanlı geleneği olan tesettür giyim, günümüz dünyasında, halen tercih edilmektedir. Çinliler ve Japonlar, üç bin yıllık giysilerini halen sergilerken ve giyerken, bizim asırlar boyu öz kültürümüz haline gelen tesettürlü giyim ahlakını terk etmemiz yanlış olur. Tesettür kelime anlamı ‘örtünme’ dir. Tesettürlü giyim ise, eller ayaklar ve yüz hariç vücudun belli edilmeden örtünmesidir. Transparan örtünme, tesettür değil Avrupa giyim tarzının ögelerindendir.

 

Tesettürlü Elbiseler

 

Tesettürlü elbiseler, bluzlar, etekler, feraceler, tunikler, kaplar, kabanlar ve pardesü çeşitleridir. Çarşaf türü tesettür elbise satanlar da vardır. Günümüz tesettür elbiselerden tesettür ferace elbiseler, boydan elbiselerdir. Hac ve umre ibadetinde en çok tercih edilen elbiseler feracelerdir. Rahat olduğundan tavafta zorluk çekilmez. İnce ve bol olduğundan, terlemeyi önler. Özel yazlık kumaşlardan üretildiği için, oldukça serindir. Renk ve desen olarak oldukça fazladır. El, ayak ve yüz kısmı hariç vücudu belli etmeyen feraceler, inanç ve kültürünüz doğrultusunda rahatlıkla giyebileceğiniz ürünlerdir.

 

Giyimin Tesettürlü Olması

 

Tesettürlü giyinmek isteyen birisi, tesettürlü ferace aldığında yanında başörtüsü almalıdır. Bunun nedeni, başörtüsü ve ferace tesettürlü olmaktadır. Başörtüsü giymeden tesettürlü elbise olmaz. Ama tesettürlü giyinmek istemeyenlerde ferace giymektedir. Ancak önemli olan tesettürlü giyinmenin ne demek olduğunu bilmek gerekir. Başörtüsü veya şalın altına tesettür ferace giymek, pardesü, kap veya kaban giymek tesettürlü olur. Başörtüsü altına transparan elbiseler veya dar kot, mini etek gibi elbiseler giymek, tesettürlü giyim olmaz.

 

Bu nedenle tesettürlü elbiseleri tamamlayan giysileri giymeliyiz. Edep ve haya ile tesettürlü elbiseler daha güzeldir. Avrupa giyim tarzına göre daha insancıl olan tesettürlü ferace takımları, tesettürlü veya tesettürsüz müşterileri beklemektedir. Ancak, başörtüsü ve ferace, kap ve kabanla başörtüsü, tesettürlü giyim olmaktadır. Giydiğiniz tesettür ferace, tesettürlü bluz ve başörtüsü ile bir takım oluşturmaktadır.

 

Yazlık Ve Kışlık Üretilmektedir.

 

Feraceler mevsime göre üretilmektedir. Kışlık tesettür ferace çeşitleri, kot, kadife ve benzeri kumaşlardan üretilmektedir. Yazlık tesettürlü ferace çeşitleri ise, keten ve benzeri kumaşlardan üretilmektedir. Boydan elbise olup transparan yani vücudu en ince ayrıntısına kadar belli eden giysiler, zaten başörtüsüne de yakışmaz. Bu nedenle, tesettürlü elbiseler bu işin uzmanlarından almanız gerekir.

 

 

 

 

Bir cevap yazın