Mont Seçimi Nasıl Olmalı?

Hem spor hem de spor mont alırken birkaç noktaya dikkat ederek size uygun olan montu seçebilirsiniz. Mont alırken kullanılacağı bölgenin iklimini dikkate alın. Çok düşük sıcaklıklı iklimler için yüksek seviyeli yalıtım malzemeleri kullanılarak üretilen modelleri araştırabilirsiniz. Yüksek izolasyonlu modeller ısıyı ceketin içine hapseder ve ekstra konfor sağlar. Daha sıcak iklimlerde hafif ve rahat modeller kullanılabilir.

https://www.modaselvim.com/dis-giyim

Sporda kullanacağınız ceket ile hareketin az olduğu aktivitelerde kullanacağınız ceketlerin özellikleri farklıdır. Soğuk hissetme sıklığı, hareket miktarı ve nabız sayısı arttıkça azalır. Bu nedenle önceliğiniz, ceketi olabildiğince rahat ve hafif tutmaktır. Yüksek düzeyde yalıtılmış katlar terleyebilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Hareketin az olduğu sınıflarda daha kalın ve ılık dolgu malzemeli modelleri kullanabilirsiniz.

Eğer montunuzu yoğun yağış alan bir bölgede kullanmayı düşünüyorsanız, yağmur geçirmez modelleri tercih edebilirsiniz. Decathlon, ürünlerinin suya dayanıklılık düzeyini özel laboratuvar koşullarında bir sprey testi ile belirler ve 1’den 5’e kadar olan noktalar ile su geçirmezliğini gösterir. Satın aldığınız ceketin havalandırma fermuarına sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Genellikle koltuk altlarında ve yanlarda bulunan havalandırma fermuarları, terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için sıcaklık yükseldiğinde çıkarılabilir.

Yağışlı Havalarda Nasıl Mont Tercih Edilmeli?

Sonbahar / kış mevsiminde çok yağış alıyorsanız, su geçirmez dış kumaşlı mont ve ceketler seçin. Kar ve yağmura maruz kalan ortamlarda Gore-Tex ve benzeri su geçirmez dış malzeme kullanan palto ve montları tercih ederseniz hem yağmurdan hem de rüzgardan korunursunuz. Bu tür kumaşlar genellikle kayak ceketlerinde ve birçok spor ceket türünde kullanılmaktadır. Kat kat giyinmek için su geçirmez yağmurluklar gibi dış cephe malzemeleri de kullanabilirsiniz.

Spor markalarının kışlık montlarında sıklıkla görülebilen modellerden biri de farklı kumaş türlerinin değerlendirildiği katman katman mont modelleridir. Su geçirmez ve rüzgar geçirmez dış malzemeden yapılan kaplamaların yanı sıra, polar ceketler gibi farklı katmanlardan oluşan bu tür kaplamalar, farklı aktiviteler veya hava koşullarında giyilmek üzere çeşitli alternatifler sunar. Yürüyüş, kayak gibi kış sporları ile ilgileniyorsanız veya satın aldığınız montunuzu sonbahardan itibaren daha uzun süre ve çeşitli ortamlarda giymek istiyorsanız bu tür seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Soğuk Havalar İçin Mont Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?

Soğuk fakat kuru bir iklimde yaşıyorsanız, yani aşırı dona rağmen bölgenizde fazla yağış yoksa, aşağı ve su geçirmez bir ceket yeterlidir. Genellikle tüy vb. Dolgu maddeli kaplamalar su ile temas ettiğinde şeklini ve yalıtım özelliklerini kaybeder. Belki de başınıza geldi, şişirilebilir ceketiniz veya beğendiğiniz aşağı ceketiniz yağmur yağar yağmaz şeklini kaybetmiş olabilir. Bu durumda saçın kuruması ve eski şekline dönmesi uzun zaman alacaktır.

Bu nedenle, bu tür kaplamalar genellikle çok soğuk fakat kuru iklimlerde tavsiye edilir. Şiddetli yağış alan bir iklimde yaşıyorsanız ancak tüy dolgulu mont kullanmak istiyorsanız, bunları kuru günlerde giyin veya montun üzerine su geçirmez bir yağmurluk giyin. Bu sayede hem kendi vücut ısınızı yakalayan hem de dolgu malzemesinin zarar görmesini engelleyen yalıtım dolgusunun özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

 

 

 

Bir cevap yazın