Kendinize En Uygun Ferace Nasıl Seçebilirsiniz?

Feracenin kelimesinin kökeni Arapçadan gelmektedir. Kelime anlamı olarak açmak ve ferahlamak demektir. Feracenin tarihimizde üç ayrı yere sahiptir ve üç ayrı sınıf giymektedir. Bunların ilki ve günümüzde de hala sokaklarda kadınların giydiği yaşmak anlamındaki feracedir. Diğeri Mevlevihane görevlilerinin giydikleri merdane adı verilen feracelerdir. Son olarak bilim ve ilim adamları tarafından giyilen cübbe tarzı fercelerdir.

Günümüzde daha çok kadınların giydiği feraceler rahat ve bol olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Kış veya feraceleri olarak ikiye ayrılmaktadırlar

Feracenin Tarihi Nedir?

Dünya tarihinde il feracenin ortaya çıkışı oldukça ilginçtir. İslam dinine göre vücut hatlarının belirgin olunması günahtır. İşte bu yüzden sıcak havalarda kullanılması içi bir Mevlevi müridi tarafından kıyafeti yırtılarak bulunmuştur.

Abbasilerden itibaren bilim adamları ve din görevlileri giymektedir. Bugün imamların giydiği cübbeler feracenin bir çeşidi olmaktadır. Osmanlıda ise hem erkek hem de kadınların giydiği bir üst kıyafet olarak geçmektedir. Tarihte yapılan ilk feracenin cepleri ve düğmeleri bulunmamaktadır.

Ferace Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle ilk yapmamız gereken tecrübeli ve donanımlı mağazalardan ferace seçmek olur. Ferace seçerken dikkat etmemiz gerek incelik kumaşının asıl olduğuyla alakalıdır. Uzun ve şık bir ferace alırken vücudumuza yapışmaması ve terletmemesi oldukça mühimdir.

Ten renginizi ve mevsime göre renk seçilmesi önemlidir. Çünkü yaz mevsiminde kapalı renk bir ferace alırsanız terleme olasılığınız çok yüksektir. Ayrıca beyaz tenli kadınların renkli feraceler, kapalı tenli kadınların açık feraceler giymesi şık olur. Feracenizi genellikle giydiğiniz kıyafetlere uyup uymamışı da çok önemlidir.

Kışlık olarak seçmiş olduğunuz feracenin her türlü hava koşullarında sizi üşütmemesi gerekir. Eğer bulunduğunuz coğrafyada daha çok yağmurlu mevsim varsa su tutmayan ferace tercih edebilirisiniz. Eğer bulunduğunuz bölgede kuru hava ve kış sert geçiyorsa pamuklu feraceler mantıklıdır.

Ferace yapı itibariyle bol bir giysi olduğu için dikkat edilmesi gereken birkaç özellik bulunur. Bunlardan ilki feracenizin sünmemesi için yıkama yaparken dikkatli olunuz. Feraceniz rahat bir giysi olduğu için genellikle kapı kolları gibi çıkıntılara takılabilmektedir. Bu gibi durumlarda feracenizin yırtılmasını önlemek için kumaşı dikkatlice kurtarınız.

 

 

 

Bir cevap yazın