Heryerde Ferace Modası

feraceModa dünyasının bile gün geçtikçe yenilenen tarzına ayrı bir önem katan ferace moda tasarım uzmanlarının stilistlerin bile zevkle üzerinde çalıştığı kökü aslında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan Türklerin çarşaf giymeden önce elbiseleri üzerine giydikleri uzun palto tarzı üstlüktür.  Şu zaman diliminde bile sokakta çok fazla sıklıkla gördüğümüz kapalı bayanların yüz örtüsü ile birlikte kullandığı da görülür.

 

Seçme gereği duyulduğunda en kaliteli olarak ipek, koton, pamuklu ve kot tarzında pek çok çeşitte modelde bulmak mümkün.  Çok öncelerden kadınların suretlerini kapatmak için giydikleri ferace şimdilerde Fantezi kumaşlardan tüllerden dikilip düğün törenlerinde, özel zaman ve günlerde de kullanılmakta.  O kadar yoğun bir hal aldı ki artık kış mevsimlerinde başörtüsü kullanmayan bayanlar bile kot pantolon t shirt üzerine kalın modelli modern feraceler kullanıyorlar. Özel zamanlarda sırma işlemeli başörtüsü ile takım halini alan feraceler de çok tercih ediliyor.

 

Eski zamanların düğmeli modelleri zaman geçtikçe yerini yaygın bir şekilde fermuarlı modellere bıraktı.  Eski sadeliğinden eser kalmadığı ve yeni trende uygun tasarlandığı içinde bu kadar çok tercih edilmekte.  Günlük hayatta bile üzerine şifon eşarp atılarak kullanılmakta. Özel günlerde kırmızı yakası altın ya da siyah işlemeli, siyah renkte gümüş işleme, altın işleme, desenli ya da boncuklu olarak altından tam platform ayakkabı ya da stiletto ayakkabıların tercih edildiğini görüyoruz.

 

Bu giyim tarzının akımını iyi bilen bayanlar eski zaman dervişlerinin giydiği geniş kesim olarak moda evlerine dikim yaptıran ve keyifle kullananlarda mevcut. Son zamanlarda manto kullanan bayanların da dahi tercihlerini feraceden yana kullanarak eşarplarını, ayakkabılarını ve çantalarını da dahi uygun seçim yaparak kombin ettikleri görülüyor.  Pratiklik açısından da çok yaratıcı bir tasarım aslında.

 

Dışarı çıkıldığında günlük hayatta üzerinizdekileri kapatan kolay kullanımı olan bir yapıya sahip olduğu için de herkes tarafından tercih edilmekte.  Tesettür giyim modasının alışılmış ölçülerinden çıkıp çok daha renkli bir hal almıştır.  Şimdi sadece tesettür giyim mağazalarında değil her tarz alanda satış yapan modern giyim mağazalarında da değişik modellerle karşılaşmamız mümkün hale geldi.

 

 

Bir cevap yazın