Ferace

Eski Türk giyim tarzının günümüze göre uyarlanmış giyim şekil türlerinden biridir. Çarşaf çok çok eski dönemlere ait olmakla beraber, Osmanlı da kadınlar ile beraber dervişlerde ferace giymektedirler. Ferace boydan, vücut hatlarını belli etmeyen, genellikle siyah ve koyu yeşil renkli olup fermuarlı veya düğmeli olup, ayrıca tek parça halinde olan kıyafet türüdür. Geniş kolları ve bedeni ile oldukça rahat bir kıyafettir. Cepli ya da cepsiz şekilli olanları mevcuttur. Kışlık veya yazlık olanları vardır.

Mevsimine Göre Feraceler

Yazlık olan feraceler genel de daha ince bir kumaş olup fakat içi belli etmeyen genel de keten veya pamuklu kumaşlar kullanılmaktadır. Yazlık olan feraceler genelde daha açık renkli olup yaşa göre de değişmektedir. Daha genç grup daha açık renkleri tercih etmektedirler.

Kışlık olan feracelerde ise daha kalın ve daha koyu renkli kıyafetler tercih edilir. Manto ve pardösü şeklinde olanları da vardır. Renk olarak koyu renkli olanları tercih edilir. Her ikisinde de bol kıyafetler tercih edilir. Kalın pamuklu, keten, kaşmir ve yünlü kumaşlar kullanılır. Kışlık olanları genelde tek tip olarak mevcuttur.

Siyah, beyaz ve krem rengi olan feraceler ise hacca gidecek bayanların tercihidir. Keten veya atlastan üretilmiştir.

Tesettür giyim satışı yapılan her yerde feracelere erişilebilir. Ayrıca internet satışı da çok fazla kullanılmakta olup, eskiye göre çok daha modern, daha açık modeller tercih edilir.

Ferace Modelleri

Yakaları işlemeli olan ferace türleri de bulunmaktadır. Genel de yaş ortalaması daha yüksek bayanlar tercih etmektedirler. Kullanılacak aksesuarların da ferace ile uyumlu olması gerekir. Ayakkabı, eşarp ve şalların ferace ile bir ahenk içinde olması çok hoş bir görüntü sağlayacaktır.

Çok eskilerde ilmiye sınıfından olanlarda ferace giyinmektedirler. Bu elbiselerde işlemeler dikkat çeker. Feracelerin ana maddesi çuhadır. O dönem de feracenin bol kolları vardı. Ayrıca çok nadir olarak içi kürk olanları da mevcuttu. Dervişlerin giydiği bol hırkaya da isi verilirdi. Çarşaftan sonra en çok tercih eden kıyafet olarak görülmüştür. Ayrıca kadınların dışında erkeklerde ferace kullanılmaktadır.

 

 

Bir cevap yazın