Muhafazakarlığa Uygun Tesettür Giyim

tesettürBasit tanımıyla tesettür kapanmak, gizlenmek, örtünmek, tesettüre girmek anlamlarında kullanılmaktadır. Erkek veya kadının kapatması gereken yerleri dışarıya karşı gizlemesidir. Günlük hayatımızda bir problem haline gelen tesettür kişiler tarafından farklı anlamlandırılmaktadır. Tesettür yalnızca başı kapatmak değil, tesettüre uygun bir şekilde giyinmektir. Kapanmak hem kadın için hem de erkek için belli bir adaba uymak ve şahsiyetine sahip çıkmaktır. Kadın için tesettür erkekten uzak durmak, haram kılınan yerleri kapatmak, uzak durmaktır.

 

Tesettüre girdikten sonra çevreye karşı dikkatli, hal ve hareketlerimize çeki düzen vermeniz gerekir ki tesettürün ruhuna uyum sağlayın. Tesettüre giren biri; vücut hatlarını belli etmeyen, dar olmayan, iç göstermeyen kıyafetler giymelidir. Sade baş kapatılarak tesettüre girmiş olmazsınız.

 

 Tesettür Neden Gereklidir?

 

Her kadın tesettürle çevresindekilere kendi ağırlığını ve nezaketini göstermektedir. Aksi düşünüldüğünde çevresindekileri tahrik edici bulunarak dışlanmaktadır. Kadın ve erkek mahrem yerlerini uygun şekilde kapatırsa topluma karşı doğru bir algı sağlayabilir. Erkeklerin kadına benzemeye çalışması, kadınların da erkekler gibi giyinmeye çalışması tesettüre aykırıdır. Yaratılıştan ötürü kadın ve erkeklerin nefisleri arasında farklılık vardır. Kadınların tesettüre girmesi bu nedenle de önemli sayılmaktadır. Tesettür için önemli olan nokta haram olan yerleri kapatarak tesettürün gerektirdiği noktalara uygun davranmak ve giyinmektir.

 

 Kadın ve Erkek Tesettüre Nasıl Uyum Sağlar?

 

Kadın ve erkek mahrem yerlerini kapatmalıdır. Kadınlar el, yüz ve ayak hariç vücutlarının tamamını kapatmalıdır. Erkekler ise karnından diz kapağına kadar olan kısmı kapatmalıdırlar. Hem kadın hem de erkek bu sayılan yerleri kapatmak kaydı ile istediği şekilde kendi şartlarına, geleneklerine, maddi imkanlarına göre giyinebilir. İstediği renk ve desenlerde, gideceği yerlere göre kıyafetlerini uyumlu hale getirebilir. Her iki cinste kadın ve erkek giyimlerine uygun bir şekilde giyinmelidir.

 

Kadın gibi giyinen erkeklerde ya da erkek gibi giyinen kadınlarda bir süre sonra uyum sorunu ve değişim gözlenmektedir. Hal ve hareketlerinde tavırlarında, karakterlerinde değişim olur. Tesettür; erkek ya da kadın için giyim kuşamına dikkat etek değil, Yaptığı davranışlarından, konuşmalarına kadar dikkat etmelidir. Sadece başı kapatmak ya da çarşaf giyinmek değildir. Dışarıda akrabalarıyla, arkadaşlarıyla, oturduğu ortamda dikkat çekmemeli, giydikleri kıyafetlerine özen göstermeli, konuşmalarına dikkat etmeli, argo söylemlerde bulunmamalıdır.

 

Bir cevap yazın