Yeleğin Kullanım Çeşitliliği

yelekKolsuz yaka kısmı açık bele kadar olan bir giyecek türüdür. Takım kıyafetlerin içine aynı kumaştan yapılıp takımın bir parçası olduğu gibi. Tek parça halinde yün, kumaş deri keten, kaşe gibi farklı kumaşlarda ayrı bir parça olarak da satılır. Ülkemiz de yöresel modellerde değişik renk ve türlerde de modellerine rastlamak mümkündür. Yöresel ürünler de kadife ya da ipekten olup iki cepli yöreye göre farklı renkle tercih edilirken üzeri pullarla işlemeli modeller ilk bakışta göze renkli ve anlamlı gelir. Osmanlı imparatorluğundan bu yana kadınların tercih ettiği bir giysi türüdür.

 

Mevcut kullanım alanı her yaşa hitap eder. Bayanlar da özellikle uzun modelleri abiye spor ve günlük kullanımlar için geçerlidir. Yelek denince çocuk ve bebek modellerini de unutmayalım çocuk modasında alt üst takımlar kot modeller ya da keten modeller. Yün den el işiyle örülmüş çeşitleri. Görüntü ve kullanım açısında büyük kolaylık taşımaktadır.

 

Giyim olarak bakıldığın da yelek kullanışı itibariyle de tercih edilir. Çünkü uzunluğu kumaş ya da malzemenin içeriğiyle bedeni sarar be sırt bölgesinin korur. Yani sağlık açısında da tercih edilmelidir. Erkek modellerin de genelde takım kıyafette tercih edilebilir. Kışın mont tarzı kalın kaşe kumaştan gömlek üzerine giyilen çeşitlerini de örnek verebiliriz.

 

Çeşit kullanım alanı deyince farklı tarz ve modellerini gördük. Tüm bireylere hitap ediyor. Genelde vazgeçilmezlerimizden istatistiğe vurduğumuz da bayanların daha çok tercih ettiğini görüyoruz. Son dönemlerde özellikle son 50 yılda moda akımı oluşturmuş. Hırka ceketten bağımsız olarak yoluna devam etmektedir. Tesettürde uzun modelleri kadınların vazgeçilmezi olmuştur. Uzun modeller pantolon ya da etek üzeri tesettür bayanların tercihlerine sunulmuştur.

 

Kökü Osmanlıya dayalı Anadolu da kadın ve erkeğin kullandığı ürün tüm moda sektöründe varlığını ispat etmiştir. Modanın yanı sıra güvenlik sektöründe bile polis ya da askerlerimize can güvenliği açısından kullanılmakta olup malzemesini değiştirdiğimiz güvenlik malzemesi olarak kaşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra denizde can güvenliği sağlayabiliyor. Şunu ifade etmek gerek kökü eskiye dayalı bir ürün de malzemesini kumaşını değiştirdiğiniz görüntü aynı bile olsa çok işlevli bir ürüne sahip olabiliyorsunuz

 

Bir cevap yazın