Tercihiniz Yelek Olsun

yelekÖzellikle ülkemizde eskiden beri kullanılan, giyilen, kolsuz, yakası olmayan, önü açık, yöreden yöreye değişiklik gösteren bir kıyafet vardır ki o da yelek olarak adlandırılır. Sade, işlemeli, cepli, cepsiz olmak üzere çeşitli türleri vardır. Yeleklerdeki motif ve işlemeler yöreye özgü olup bu desenler ön ve arka kısımlarda yer alabilmekte, çiçek, yaprak, üzüm vs. şekillerde işlemeler yer almaktadır ve boncuk ya da taşlarla da süslenmiştir. Ülkemizde hemen hemen her ilin, şehrin o bölgeye özel yeleklerinin olduğunu ve özellikle kadınlarda bu yeleklerin çeşitliliği ve güzelliği göze çarpardı.

 

Havaların ısınması ile farklı kıyafetlere yöneliriz örneğin daha ince kıyafetlerden yana tercihimizi kullanırız, paltoları, kalın, yünlü kıyafetleri bir kenara bırakırız. Yine havaların soğumaya başlaması ile de ince kıyafetleri bir kenara bırakır ve daha kalın kıyafetlere yöneliriz. İlkbahar ve sonbaharın vazgeçilmezi bluz, tşört ve gömleklerin üzerine giyilen yeleklerdir.

 

Malum mevsim geçişlerinde çeşitli kıyafetlere ihtiyaç duyarız ve üst giysiler gardıroplardaki yerlerini almaya başlar. Yelek de bu üst giysilerden biri. Özellikle kadınların vazgeçemediği çeşitli marka, renk, model ve desenlerde olan yelekler ister bluz üzerine ister gömlek üzerine giyilebilmektedir. Elbette erkekler ve çocuklar için de yelekler yok değil. Ancak daha çok kadınlar giyimlerinde herkesten farklı ve tarz olmak ister. Rutinden kurtulmak isteyen kadınların seçeneği yelekler olmuştur kuşkusuz.

 

Yelekler hem ev hanımları hem de iş kadınları tarafından ortamına göre tercih edilebilmektedir. Ayrıca her yaştan kadınlar yeleklerin isteklerine en uygun olanlarını giyebilirler. Yeleklerin çok çeşitli kumaşları vardır ve yeleğin yapıldığı kumaş onun kalitesini yansıtır. Kumaştan, penyeden, jarseden, deriden, süetten, kadifeden, yünden, kottan vs. yapılan yeleklere ulaşmak mümkündür. Dilerseniz el örgüsü yelekler de giyebilirsiniz. Yelekleri kuşak, düğme ya da kemerlerle tamamlayabilirsiniz. Uzun ya da kısa ebatlarda olanları da farklı mekânlarda giyerek şıklığınızı yansıtabilirsiniz.

 

Şıklığın, modanın, farklılığın yeni trendi gördüğünüz gibi yeleklerdir. Bu yelekler her kadının dolabında, kombinlerinde olmazsa olmaz parçalardır. Kadınlar yelekleri dilerseniz satın alabilir dilerseniz tasarımını kendiniz yaparak diktirebilirsiniz de. Burada önemli olan kendimizi tanımak, modayı bilmek, yakışanı giymek ve giyileni taşıyabilmektir.

Bir cevap yazın