Tesettür Modası Denince Akla Gelen İlk İsim Modaselvim

 

Tesettür modası deyince, sizin de şıklıkta kendisine moda dünyasında rakip tanımayan ferace aklınıza gelmiyor mu? Günümüzde çoğu kadının tercih ettiği feraceler modada yerini bulmaya başladı. Kullanılması tarihte çok eski dönemlere dayanan ferace bugün farklı kumaşlardan farklı modellerle üretiliyor ve çok tercih ediliyor. Tek parçadan oluşan rahatlığı ve her geçen gün yenilenen modellerle gelen şıklığı sayesinde kadınların vazgeçilmezi haline gelmeye hazırlanıyor.

 

 Peki, nedir bu ferace?

 

Abbasilerden beri birçok İslam ülkesinde ulema ve devlet adamları tarafından kullanılan ferace, Osmanlı’da 15. yy sonlarından devletin yıkıldığı döneme kadar türlü değişikliklere uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Tanzimat döneminden önce sarayın üst makamında görevli olanlar da ferace giyerlerdi. Bu feracelerin bazılarının içi kürklü olurdu. Ayrıca ilmiye sınıfına mensup kişiler tarafından resmi günlerde giyilen işlemeli elbiseye de ferace adı verilirdi. Osmanlı döneminde sadece bayanlar değil, dervişler tarafından da giyilen ferace genellikle siyah tonlarında ve ayak bileklerine kadar uzundu. Tarihte zaman zaman yasaklanan ve zaman zaman bir takım hükümlerle biçimlerine müdahale edilen ferace, 19.yüzyılda kişilerin rütbelerine ve varlık düzeylerine göre simli, sırmalı, oyalı, işlemeli olarak süslenerek sadece bir örtünme aracı olmaktan sıyrılmış ve dikkatleri üzerinde toplamayı başarmıştır.

 

           Ferace dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Anlamı ise açmak, ferahlatmak manasındaki “ferc” kökünden gelir ve orijinali “ferecciye“dir. Önü açık, ferah elbise manasındadır. Kadınların dışarı çıkarken giydikleri kolları geniş, uzun, bol ve yakasının arkasından eteklerine kadar uzanan bir dış giyim türüdür.

 

Ferace genel yanılgının aksine sadece bayanlar tarafından değil, erkekler tarafından da tercih edilen bir kıyafettir. Kadınların feracesine “zanâne(kadına has)” denirken, erkeklerinkine de “merdâne(erkeğe has)” denilir. Kumaşları, renkleri ve kullanım alanları farklıdır.

Bu kadar rahatlığının ve şıklığının albenisine dayanamayarak bir ferace almaya karar verdiniz, ancak nerede ve ne zaman giyeceğinizi bilmiyor musunuz?

 

Aslında bu soruların cevabı çok basit. Çünkü insanların özellikle rahat olma konusunda aklına ilk gelen dış giyimlerden biri olan ferace günlük hayatta birçok kolaylık sağlayan feracenin yılın 12 ayında da giyilmesi mümkündür. Eskiden sadece dış giyim olarak kalın kumaşlardan ve tek tip olarak üretilen ferace artık farklı kumaşlardan da üretilerek kadınların her gün kullanabileceği vazgeçilmez bir ürün haline gelmeye başladı. Günümüzde feracenin düğmeli, dantelli, cepli, fermuarlı…vb çeşitleri vitrinlerde herkesin zevkine hitap edecek şekilde yerini alıyor.