Türkiye’de Pantolon Giymek

 

ASORTİ        Pantolon erkek ve kadın giyim eşyası olarak en çok kullanılan üründür. Pantolon için daha çok yerine sürekli kullanılan bir ürün demek daha doğru olacaktır. Kadın, kız, erkek, çocuk, yaşlı, genç… İnsan olarak yeryüzünde dolaşan yürümeyi bilen ne kadar canlı varsa pantolon giymektedir diyebiliriz. Günümüz dünyasında en ilkel kavimlerde bile artık pantolon giyim eşyası olarak olması gereken yerini almıştır.

 

Pantolonun insan için bir giyim eşyası olarak üretildiğinde hangi gerekçelerle üretildiği üzerinde durmak gerekir. Çünkü pantolonun bugünün dünyasındaki önemini anlamamız için geçmişi hakkında biraz bilgi sahibi olmanın faydası olacaktır. Pantolon üretimi yıllar öncesine dayanan, asırları bulmuş bir giyim eşyasıdır.

 

İlk üretildiği dönemlerde kumaş üretimi ve pantolon dikimi belki bugün ki gibi kolay değildi ancak pantolon üretimi hiç yok da değildi. Pantolon üretilmekteydi ve bugünün pantolonları gibi şekilli, modelli olmasa da eski insanların da kullandığı bir giyim eşyasıydı. İlk pantolonlar şalvar benzeri bir yapıda üretilmekteydi. Zaman geçtikçe ve terzilik faaliyetleri geliştikçe terzilikte kullanılan ürünler arttıkça pantolon üretimi de farklılaşmaya başladı.

 

Şalvar tipindeki pantolonlara cep dikilmeye başlandı. Cep dikildikten sonra belki daha farklı aksesuar sayılacak özellikler eklenmeye başlandı. Derken pantolon üretiminde bugün ki büyük fabrikasyon ürünlerin üretimine geçildi. Pantolon eski devirlerde kadınlar tarafından giyilen bir giyim eşyası değildi. Bu nedenle kadınlar için üretilmiş eski bir pantolon tarzından bahsetmek pek mümkün değil. Varsa bile pek bilinmemektedir. Ancak erkek pantolon giyimi konusunda sayısız örnek vermek mümkündür. Bu örnekleri birbirinden farklı onlarca model için de verebiliriz.

 

Günümüzde üretilen pantolon türleri arasında her insanın giyebileceği türde pantolon bulunmaktadır. Pantolonlar günümüzde sadece giyen insanların özelliklerine göre çeşitlenmemektedir. Ayrıca pantolonun üretildiği kumaşa göre de değişen özellikleri bulunmaktadır. Kumaş pantolon, keten pantolon, kot pantolon kısaca verebileceğimiz kumaştan dolayı ayrışan pantolon türleridir. Pantolonlar üretildiği ülke ve bölgeye göre de farklılık göstermektedir.

 

Eski çağlarda kullanılan şalvar tipi pantolonların hala kullanıldığı yerler olduğu gibi çok farklı tiplerde üretilen pantolonların olduğu ülkeler de bulunmaktadır. Bu ülkelerde üretilen farklı modeldeki pantolonların bazı modelleri hala Türkiye’ye getirilememiştir.

 

Bir cevap yazın