Tunik Tek Parça İle Rahatlık

 Tunik Fransızca tunique kelimesinden Türkçeye uyarlanmıştır. Bir Fransız dizaynı olup genel anlamda kalçaları örtecek uzunluktaki üst giysileri için kullanılır.

Tunik tek parça olmasına karşın elbise havası veren bir giysidir. Genelde kalça hizasından daha uzun olur. Bazıları nerdeyse dizlere kadar uzanır. Bu daha çok kadınların kullanım tarzları ve amaçları ile ilgilidir. Özellikle tesettürlü bayanlar bol ve rahat bir giysi olması nedeni ile tunikleri tercih etmektedir. Yine gençler arasında verdiği elbise havası ile çokça kullanılmaktadır.

Tunik için kumaş veya kesimde bir kural yoktur. Uzun gömlek tarzı olabileceği gibi robadan oturtmalı penyelerden de olabilir. Yine kollarda her hangi bir kesim tarzı olmamakla birlikte genellikle dar stil tercih edilir. Tunik triko olarak da ajurlu modellerle çeşitlendirilen bir giysidir.

Tunik robadan lastikli olabilir. Özellikle hamileler robadan modelleri daha çok tercih ederler. Böylece bel ve karın bölgesinde baskı yapmayan bir bolluk elde edilir. Belden lastikli modeller de vardır. Aynı şekilde arkadan bağlamalı kendinden kemerli veya kemeri ayrı bir parçadan oluşan modeller de kullanılmaktadır. Görüldüğü gibi tunik çeşitlendirilmeye çok müsait bir giysidir.

Tunik gelinliklerden spor yapmaya kadar her alanda kullanılabilir. Tunik tarzı gelinlikler son yıllarda çokça görülen modeller arasındadır. Yine kapüşonlu tunikler yürüyüş ve koşu için kullanılmaktadır. Tunikler her boy kol uzunluğunda üretilir ve kolsuz yazlık modeller de vardır.

Yazlık modellere çeşitli boncuk ve aksesuarlarla süslemeler de yapılır. Ülkemizin Buldan bezi ve Rize bezi gibi ünlü dokumaları tunik tarzı kıyafetler için çok uygundur. Bunların yaka ve kol manşetlerine el işlemeleri yapılır. Bu çok otantik tunikler turistlerin de çok ilgisini çekmektedir. Yine batik tarzı çalışmalar tuniklere çok uygulanan bir desenleme tekniğidir ve daha çok yazlıklara yapılır.

Tunik her yaştan ve kültürden kadının bir şekilde kullandığı pratik bir giysidir. Yazlık ve kışlık modelleri, dizaynında ki özgür yaklaşımı ve bir anlamda etekli bir kıyafet olması ile daha çok uzun yıllar modası geçmeden gar dolaplarda ki yerini koruyacağı kesindir.

Bir cevap yazın