Tesettürlü Giyim Artık Bir Moda

 

C.M.N             Tesettürlü giyim, atalarımızın vazgeçilmez modası idi. Osmanlı, tesettürlü kadınları ile tanınırdı. Bu nedenle Osmanlı, Avrupa giyim tarzını her zaman baskı altında tuttu. Açık giyim tarzı gerçekleştiren ülkelere ültimatom gönderebiliyordu. Asırlık kültürümüz olan tesettürlü giyim, günümüz şartlarında artık vazgeçilmez bir değerimiz haline gelmiştir.

 

Tesettürlü Giyim

 

Tesettürlü giyim, başörtüsü, tunik, kap, kaban, pardesü ve tesettür ferace ile tanınmıştır. Tesettür ‘örtünme’ anlamında olup, el, ayak ve yüz hariç bütün vücudun kapanması anlamındadır. Sözlük anlamı bu şekilde, ancak toplumumuzda tesettürlü giyim anlayışı sadece başörtüsü olarak anlaşılmıştır. Bunun neticesinde alt kısmı transparan üstünde başörtüsü giyen gençler çoğalmıştır. Bu gençlerin tesettür konusunda bilgilendirilmesi gerekir.

 

Tesettür Giyimi Oluşturan Kısımlar

 

Tesettür giyim başörtüsüz olmaz, doğru, ancak başörtüsü tek başına tesettür değildir. Başörtüsünün bile örtünme şekli vardır. Başörtüsü ile birlikte kap, kaban, ferace ve pardesü gibi tesettürlü giysilerin alt kısma giyilmesi gerekir. Tesettürlü elbiselerin seçimi yapılırken, bu etkenlere dikkat etmeliyiz. Bir başörtüsü alayım, nasıl olsa kot giyerim, düşüncesi tesettürü oluşturmaz. Tesettürlü etek, bluz, ceket ve tunik gibi birçok giysiyi de giymemiz gerekir. Toplumumuzda tesettür ferace, hac ve umre gezilerinde çokça tercih edilmektedir. Tavafta koşmayı kolaylaştırır ve terlemeyi önler. Bu nedenle tek parça tesettür ferace tercih edilmektedir.

 

Avrupa Giyim Tarzından Farkı

 

Kış aylarında kaşe, polar ve kadife gibi ürünlerden, yaz aylarından kot ve keten gibi ürünlerden imal edilen tesettür ferace çeşitleri, tasarım olarak, öz kültürümüzle uyuşmalıdır. Avrupa tarzı, giyim tarzı olarak, her hangi bir sınırı yoktur. Ancak öz kültürümüz tesettürlü giyimde, belli sınırlar vardır. Bu sınırlar insancıl olup, edep ve haya timsalidir. Bu nedene öz kültürümüz tesettürlü giyim, diğer giyim tarzlarına göre daha uygundur. Avrupa tarzı olup tesettürlü elbiseler kullanılabilir.

 

Aslında tesettür kişilere bakar. Ferace giyin bir kişi, başörtüsü giymek istemezse bu tesettürlü olmaz. Bu nedenle başörtüsü vazgeçilmez seçenek olup, tesettürün en önemli giyim malzemesidir. Şal çeşitleri de tesettürlü giyim için düşünülebilir. Bütün bu özelliklere bakıldığı zaman, tesettürlü giyinmek insanların inancında olmalıdır. Herkes dünya görüşüne göre giyinmeyi sever. Tesettürlü giyim şekilleri de, bin bir çeşit ve tasarımlarla günümüzde herkese satılabilmektedir.

 

 

Bir cevap yazın