Tesettürlü Elbise Kültürümüzdür

 

tesettur-elbiseÇinlilerde ve Japonlarda, binlerce yıldır hiç eskimeyen geleneksel elbiseleri, hala kullanılmaktadır. Özenle, kendi kültürlerini korumak için, korumaktadırlar. Bizim de binlerce yıllık kültürümüz olan tesettürlü elbise, korunması gereken değerlerimizdendir.

 

Tesettürlü Elbiseler Nasıl Olur?

 

Tesettür elbise denince akla başörtüsü gelir. Şal ise son zamanların tesettürlü elbisedir. Bu iki ürünün milyonlarca deseni üretilmiştir. Her yıl yeni desenler ve renkler üretilmekte ve bir önceki yılın renk ve desenleri demode olmaktadır. Büyük taleplerin hala devam ettiği başörtüsü, milli giysilerimizdendir. Kurtuluş savaşında düşmanı püskürten analarımızın çarşafları, düşmanlar için hep hedef haline gelmiştir. Günümüzde ise başörtüsü hep hedef olmasına karşın, kültürümüzdeki yerini korumaktadır.

 

El ve ayaklar hariç bütün bedeni kapatan, belli etmeyen elbiseler, tesettürlüdür. Başörtüsü de sadece yüz çehresi hariç diğer kısımları kapatır. Bunların dışında, pardösüler, kabanlar, kaplar, ferceler, abiyeler, eşarplar, şallar, pançolar, yelerinler, tunikler, kombinler, bluzlar, gömlekler, pantolonlar, etekler, yelekler, ceketler, bodyler ve daha birçok tesettürlü elbise çeşitleri, renk ve desen çeşitleri ile üretilmektedir. Bu nedenle tesettür elbise denilince, bu ürünler akla gelmektedir. Kışlık ve yazlık üretilen tesettür elbise çeşitleri, bayanların tercihine göre model çıkarılmaktadır. Avrupa tarzına göre daha edepli olan tesettür modası, tesettür elbise çeşitlerini artırmıştır.

 

Tesettürlü Elbise Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

 

Kendi bedenimize uygunluğu ve renk seçenekleri, tesettür elbise seçiminde önemli noktalardır. Aradığımız şeyi öncelikle kafamızda netleştirmeliyiz. Zira binlerce çeşit tesettürlü elbise arasında seçim yapacaksınız. Öyle renk tonları seçilmiş ki, hangisini alacağınızı bilemiyorsunuz. Güvenilir adreslerden alış-veriş yapmak, her zaman için terk etmemeniz gereken kuraldır. Bu kurallar çerçevesinde, tesettürlü elbise seçimi daha kolay olacaktır.

 

Kültürümüzün simgesi olan tesettürlü elbiseler, Avrupa tarzından farklı olarak, kendine has bir stili vardır. Her elbise tesettürlü olamaz. Bunun nedeni, tesettürlü elbisenin, insan için oluşturulmuş kuralları vardır. Eller ve ayaklar dışında bedeni göstermeyen elbiseler tesettürlü olmaktadır. Ancak başörtüsüz ve şalsız bir tesettürlü elbise düşünülemez. Bu nedenle, başörtüsü tesettürlü giyimin başında gelen bir özelliktir. Ancak isteyen yine de uygun ortamlarda diğer tesettürlü elbiseleri giyebilir. Avrupa modasının hâkim olduğu günümüzde, halkımız tesettürlü giyime yönelmektedir.

 

Bir cevap yazın