Tesettür Nedir?

Tesettür yani örtünmek, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek manasına gelmektedir. Fıkıh açısından bakarsak erkek veya kadının şeriat kuralları çerçevesinde örtülmesi gereken yerlerini örtmesi demektir. Bir kimsenin örtmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerlerine “avret yeri” denir.

Yıkanma, tabii ihtiyaç, taharetlenme gibi hacetler dışında, tenha bir yerde de bulunsa, namazda veya namaz dışında avret yerlerinin örtülmesi İslam dinine göre farzdır. Bunun delili Kuran ve sünnettir. Kuran-ı Kerim Araf Suresinin 31. Ayeti Kerime’sinde “Ey Âdemoğulları! Her mescide gelişinizde güzel elbiselerinizi giyerek gelin” meali buna bir örnek teşkil etmektedir.

Başkasının bakışlarından korunmak ve meşru olmayan cinsel isteklerden ırzı alıkoymak, kadınların iffetlerini, erkeklerin de gözlerini sakınması örtünmenin amacıdır. Yine Kuran-ı Kerim Nur Suresinin 30. Ayet-i Kerime’sinde Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor “Mümin erkeklere söyle: Gözlerini sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu kendileri için daha temizdir”

Kadınlar yaşlanıp da menopoza girerler ve cinsel yönden erkeklere istek duymaz durumda olurlar ise, bunun için örtünmede bazı kolaylıklar bulunmaktadır, şöyle ki ev dışında veya yabancı erkeklerin yanında evlerinin içerisinde giydikleri elbisesinin üstüne kendilerini örtecek başka bir elbise giymeleri gerekmektedir.

Tesettürde dikkat edilmesi gereken noktaları kısaca açıklamak gerekirse; altını göstermeyecek kalınlıkta ve sıklıkta dokunmuş olması ki cildin rengi belli olacak şekilde ince olan elbiseler giyildiği zaman örtülmüş sayılmaz. Ayrıca kadınlarda el, yüz ve ayak kısımları haricinde vücutlarının tamamını kapatmaları gerekmektedir.

Ayrıca tesettür denilince akla ilk olarak bayanın avretini örtmesi, bayan tesettürü gibi kavramlar gelse de İslam inancına göre erkeğin de bayandan avret örtme hususunda herhangi bir farkı yoktur. Bayanların el, yüz ve ayak kısımları haricinde kalan bütün vücutları avret kısmı olsa da erkeklerde diz kapağından göbek deliğine kadar olan kısmı avret kısmı olduğu bilinmektedir.

Genel olarak dile getirilen noktalardan birisi de erkek olsun bayan olsun giyilecek kıyafetlerin bol olması gerektiği hususudur. Bu durum hakkında ise kesin bir söz söylemenin mümkün olmadığı, kişinin bulunduğu duruma, yani kilosu, boyu vb. hallerine göre değişiklik göstermektedir, erkek veya bayan kişinin giydiği kıyafetin vücut hatlarını belli etmediği durumlarda genel olarak örtünmüş sayılmaktadır.

 

Bir cevap yazın