Tesettür Modasının Gelişimi

feraceTürkçeye Arapçadan geçmiştir. Arapça kökenli olan bu kelime “ferc” mastarından türemiş olan “ferecciye” kelimesidir. Eski zamanlarda kadın erkek insanların giydiği genellikle siyah veya koyu renkte olan bir kıyafettir. Ferace ile kara çarşaf diye adlandırdığımız giyim tarzı birbirine çok benzemektedir. Aralarındaki fark kara çarşafın baş kısmının da olmasıdır. Günümüzde ise modellerine birçok örnek gösterilebilir. Cumhuriyetten sonra kara çarşaf giyen kesim oldukça azalmıştır. Bu azalma ile birlikte insanlar yeni eşarp, tunik, ferace modelleri ortaya çıkarmıştır.

 

Tarihi

 

Abbasi döneminden beri çeşitli İslam ülkelerinde ulema ve devlet adamlarının giydiği bilinen ferace Osmanlılarda 15. Yüzyıldan yıkılış dönemine kadar hem erkeklerin hem de kadınların üst kıyafeti olmuştur. Selçuklu ve Osmanlılarda cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkes istediği gibi giyebiliyordu. Ancak Müslüman ve Gayri Müslim’i ayırmak için renk ayrımı yapılmıştır.

 

Müslümanlar kırmızı, yeşil, mavi renkleri kullanırken Gayri Müslimler açık renkleri kullanmak zorundaydı. Osmanlılarda hem sarayda hem de halkta çok fazla tercih edilen 1889 yılında 2. Abdulhamit tarafından tesettüre uygun olmadığı için kesinlikle yasaklanmıştır. Kadınların çarşaf giymesi istenmiştir fakat bunu kendi aleyhlerine çeviren bazı erkekler çarşaf giyerek saraya girmişlerdir. 19. Yüzyılın başında yasak kalkmıştır. Zaman geçtikçe yerini uzun mantoya bırakmıştır.

 

Modeli, Kumaşı, Değişimi

 

Zamanla büyük değişimlere uğramıştır. Önceden sade ve düz bir modelken sonraları üzerine danteller düğmeler yakalar yaparak şeklini değiştirdiler. O zamanda saraylılar değişime uğratarak Avrupalı insanların giydikleri paltolara benzetmeye çalışmışlar ve asıl sadeliğini bozmuşlardır. Zamanla düz olanları sadece yaş almış kadınlar giymiştir. Soft ve çuha kumaşından üretilirdi.

 

Çok farklı renkler vardı fakat en yaygın olanı kırmızı renkte olanlardı. Farklı modellerde üretilirdi. Mesela kışın için içi kürk olanları yazın için ince kumaştan olanları vardı. Gün geçtikçe değişik modellerde ortaya çıkmıştır.

 

Günümüzde de birçok modeli görmek mümkündür. Yarasa kol, dantelli, arkası uzun önü kısa, dar kesim, bol kesim gibi çok fazla tercih edilecek model vardır. Renklere gelince de siyah, yeşil, lacivert, bordo, pembe gibi çoğu renkte bulmak mümkündür. Bayanlar için çok kullanışlı ve güzel bir kıyafettir.

 

Bir cevap yazın