Tesettür Giyimle Avrupa Tarzı Giyim Arasındaki Fark Nedir?

 

AYŞE MELEK TASARIM - Flok Baskı Kuyruklu Abiye ASM1095 Petrol Yeşili (1)Tesettür giyim, etek, bluz, gömlek, başörtüsü, kap, kaban ve pardesü, eller, ayaklar ve yüz hariç bütün bölgelerin, vücut belli olmayacak şekilde örtülmesiyle oluşmuştur. Tesettür giyim kültürünün günümüz kategorisinde, Avrupa giyim kültürü ile zıt bir yapısı vardır.

 

TESETTÜR GİYİM ÇEŞİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

 

Tesettür giyimde, başörtüsü olmazsa olmazdır. Ayrıca tesettür abiye, ferace, tunik, pantolon, eşofman ve pardesü, başörtüsü ile takım halinde giyilmektedir. Göğüs kısımları, kol kısımları ve etek boyu, mümkün olduğunda tesettürlü olmak zorundadır. Mini etek, yırtmaçlı etek ( yani dekolte etek), başörtüsü ile tesettürü oluşturmaz. Kısacası, tesettürün kuralları vardır. Öz kültürümüzün temeli olan tesettürün kurallarını inancımız belirler.

 

AVRUPA GİYİM TARZININ ÖZELLİKLERİ

 

Avrupa giyim tarzında çıplaklık, cinsellik ve sınırsızlık temaları hakimdir. Bu temaların oluşturulmasında her hangi bir kural yoktur. Modanın büyük firmaları, her türlü giyim tarzını moda yapabilmektedir. Yırtık elbiselerin moda olduğu günümüzde, fakirlerin bile giymediği elbiseler bir anda moda olmuştur. Bu nedenle çarpıklık ve sınırsızlık hakimdir. Avrupa giyim tarzı öz kültürümüzden uzan bir tarzdır. Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de sürekli olana modanın çizgisini belirlemektedir. Ancak, son zamanlarda, tesettür giyim kültürünün yükselişe geçmesiyle, Amerika ve Avrupa giyim tarzı, gerilemeye başlamıştır.

 

ANADOLU KADINI İÇİN TESETTÜR TEMEL GİYİM ÖGESİDİR

 

Osmanlı’nın modası, tesettür modasıydı. 6 asır boyunca tesettür giyim kültürü, her zaman hakim giyim kültürüydü. Avrupa’da bile, transparan ve dekolte elbiseler giyilmezdi. Ancak, Osmanlı’nın yıkılmasıyla Avrupa kültürü hakim oldu. Buna rağmen, Anadolu kadınının geleneksel giyim tarzı olan tesettür günümüzü kadar varlığını sürdürdü. Şimdi ise, büyük bir yükselişe geçerek, her yıl yeni renk ve modellerle büyük ilgi görmeye başladı. Renk ve desen seçenekleriyle üretilen tesettür giyim ürünleri, tesettür abiye, tesettür eşofman, tunik, etek, gömlek, bluz ve pardesü gibi ürünler, göz kamaştırıcı modellerle üretilmektedir.

 

Tesettürde mükemmel seçeneklerle karşımıza çıkan firmalar, birbirinden şık model ve renklerle, her yaştan tesettür sever için, yüzlerce ürünü piyasaya sunmaktadır. Kışlık aylarında kalın kışlık kumaş, yaz aylarında ince yazlık kumaş seçenekleri ile üretim gerçekleştirilmektedir. Etkileyici ve göz kamaştırıcı modelleri için, internete girmeniz yeterlidir.

 

Bir cevap yazın