Tesettür Giyimde Renk Ve Desen Seçimlerini Etkileyen Faktörler

Ferace eskiden Türk kadınlarının sokakta giydiği, mantoya benzer, geniş ve bol, yakasının arkası çoğu zaman eteklere kadar uzanan bir çeşit üst giysisidir. Bir başka deyişle Osmanlı döneminde, bayanların sokakta çarşaftan önce giydikleri üstlüktür. Genelde siyah, gri, füme gibi koyu renkte; çuha, fantezi kumaşlardan yapılmaktadır. Son zamanlarda çıkan ferace modelleri farklı renklerde olabilse de kapalı, tesettürlü hanımlar arasında çok sık tercih edilen renk siyah ve koyu renklerdir. Bazılarının cep ve yakaları işlemeli olmaktadır. Günümüzde yerini, kullanımını daha çok çarşafa bırakan ferace, Anadolu’nun bazı köylerinde hala giyilmektedir.

 

Tesettür giyimden taviz vermeyen ve feraceden ise vazgeçmeyen hanımların arayışlarını göz önünde bulunduran Modaselvim, geçmişten günümüze kadar varlığını koruyan ve sürekli bir pazar oluşturan ferace modellerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

 

 Ferace Giyiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Feraceleri kombin yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta renk ve desen uyumudur. Renk ve desen uyumu olmayan giysi ne kadar güzel ve hoş bir model olursa olsun kişinin üzerinde hoş durmayabilir. Böyle uyumsuz ve çirkin bir görüntü ile karşılaşmak istemeyen bayanlar, bu tarz ürünleri satın alırken nasıl kıyafetler giyeceğini ve nasıl kombinleyeceklerini de düşünmektedirler. Bu şekilde diğer kıyafetlere uygun parçalar alarak ilerleyen zamanlarda kombin oluştururken sıkıntı ve zorluk yaşamazlar. Modaselvim ürünleri içerisinde çok zaman harcamadan ve fazla kafa karışıklığına uğramadan en uygun modeller satın alınabilir.

 

 Model Seçiminde Mevsim ve Yaşın Etkisi

 

Günümüzde iki değişik model gözümüze çarpmaktadır. Bunlardan en çok tercih edileni ferace modelleri bol olanlardır. Hem kilolarını hem de vücut hatlarını saklamak isteyen çoğu bayan bol modelleri seçmektedir. Diğer tercih edilen model ise dar olarak üretilen modellerdir. Bu model günümüzde az tercih edilmekte ise de, gençler tarafından rağbet görmektedir. Çoğu bayan tesettür kurallarına göre hareket etmekte ise de, bazı yaş grupları dar modelleri tercih edebilmektedir.

 

Ayrıca ister bol olsun ister dar olsun bu ürünün kumaş cinsi de önemlidir. Vücuda yapışmayan, rüzgardan etkilenmeyen kumaş türleri tercih edilmelidir. Özellikle mevsim şartlarına göre kumaş seçilmesi, kumaş kalınlığının mevsime uyum sağlaması gerekir. Kış aylarında kalın kumaşlı ürünler tercih edilirken, yaz aylarında ince kumaşlı ürünler satın alınır. Siyah renk yaz aylarında güneşi topladığı için sıkıntı yaratacağından, yazın açık renkli modeller seçilmelidir.

 

Bir cevap yazın