Tesettür Giyimde Cazibe: Kap

kap-kabanGiyinmek, eskiden sadece çıplaklığı kapatmak için yapılan bir şeyken günümüzde moda kavramının oluşmasıyla sözcük tam anlamıyla evrim geçirmiş durumda. Giyimde moda denilince baştan ayağa kadar her türlü takıp takıştırabileceğimiz aksesuarlar, ayakkabılar, tişörtler, pantolonlar, kazaklar, hırkalar, pardösüler, kaplar, etekler, yazmalar, şallar, boyunluklar, atkılar, taytlar, smokinler, takımlar, kotlar, iç çamaşırları, elbiseler ve buna benzer pek çok şey akla gelebilir.

 

Moda, insanın yaşayış tarzına ve yaşadığı çevreye göre de şekil değiştirebilir. Bunun dışında giyim üzerinde din kavramının da etkisi de oldukça önemlidir. Din; modaya yön veren etkenlerden biridir. Ülkemiz Müslüman bir topluma sahip bir ülkedir ve bayanlarımızın çoğunun giyinişi de bu dinin istediği şekildedir. Nasıl derseniz şu şekilde izah edeyim. Müslüman toplumlarda bayanların kapalı olması gerektiğine inanılır. Baştan başlayarak ayak bileklerine kadar vücudun görünen yerleri kapatılacak şekilde kıyafetler seçilir.

 

Önceleri bu tarzda giyinen kişiler sadece vücudun görünen yerlerini kapatmak için seçerlerdi kıyafetlerini. Fakat şimdi böyle mi? Tabi ki böyle değil. Artık bayanlarımız eskiye göre daha sosyal, daha aktif. Hemen hemen her yerde boy gösteriyorlar. Bu nedenle giyim, kuşam ve rekabet söz konusu aralarındadır. Durum böyle olunca modacılar daha fazla çalışmaya ve ihtiyaca göre değişik, çeşitli ürünler ortaya çıkarmaktadır.

 

Değişen ve gelişen toplumumuzda insanlarımızda çağa ayak uydurmak için yenilikleri takip etmektedir. Son zamanların tesettür modasında kap diye bir terim oluştu. Kap nedir bir bakalım. Kap, tesettür giyimin vazgeçilmez bir öğesidir. Öyle ki ince kumaşlardan, diz kapaklarının altına kadar uzanan, çeşitli desenlerde kapalı giyinmeyi benimsemiş bayanlarımızın dolaplarında şimdiden yerlerini aldı bile. Kaplar pardösüler ile karıştırılmamalıdır. Kap modelleri daha değişiktir pardösülere göre. Kaplar diz altında son bulur.

 

Pantolon giyinen bayanların özellikle pantolonun üstüne giyinmeyi tercih ettikleri dış giyimde favori olan bir üründür. Kap modelleri, özellikle modayı takip eden genç kızlarımızın üstlerinden çıkarmayı istemeyecekleri bir üründür. Kap modelleri renkli ve çok çeşitlidir. Özellikle bahar mevsiminde giyinilen mevsimlik bir üründür. Bu nedenle renkleri bahar mevsimine uygun olarak seçilmekte ve bu şekilde üretilmektedir. Kullanışlı bir üründür. Kap, sadece tesettür giyinenlerin giyeceği bir ürün değildir. Trençkotun tesettür giyimdeki eş anlamlısıdır kap. Bu nedenle normal hayatında trençkot giyinenlerin kap giymesi de olasıdır. Modayı takip etmeye devam edelim. Bakalım daha neler üretilecek. Mutlu günler.

 

 

 

Bir cevap yazın