Tesettür Giyim Nedir?

giyim3Özellikle İslam dini ile bütünleşmiş tesettür milattan önce uygulanmaya basla mistir. Peki, nedir tesettür giyim? Tesettür örtünmek anlamındadır. Sadece fiziksel değil ruhen de örtünmek kapanmak anlamını taşır. Dünya genelinde 20den fazla tesettür sekli vardır. Buda din dil irk ülke mezhep farklılıkları ile doğru orantılıdır. Tesettür İslam dininde zorunlu olmak ile birlikte insanine kendi öz iradesi ile ortaya çıkan bir giyinme çeşididir. Sokak ağzıyla başörtü denir fakat tesettür ile başörtüsü ayrı ayrı kavramlardır.

Yıllar geçtikçe tesettür giyim faklı şekillerde uygulanmıştır. Çevre etkisi, kişisel düşünceler, yaş, yaşadığı yer bunlara hep etken olmuştur. Fakat İslam dininin emrettiği şekilde uygulayanın az sayıda olduğu gözlemlenmektedir.

Tesettür giyim kadınların ayak bileklerinden başlayıp başının üst kısmına kadar yüzü ve elleri dışında hiçbir yerinin görünmeden ve hatlarını belli etmeden renkli ya da renksiz şekilli ya da şekilsiz olarak bol dikimli giyim şekli olarak bilinir. Başörtüsü ise sadece başın örtünmesiyle ortaya çıkan bir kelimedir.

Namaz kılarken, dua ederken, kuran dinlerken veya dini vecibeleri yerine getirirken mutlaka tesettürlü olmak gerekmektedir. İslam dini bunu emreder. Peki, nereden alınır bu elbiseler? Tesettür elbiselerini çok çeşitli mağazalardan alabilirsiniz. Ayrıca kendi zevkinize uygun şekilde özel olarak diktirmenizde mümkündür. Genel olarak pardösü adını verdiğimiz kolları uzun ve boyu ayak bileğine kadar olan bir çeşit kıyafet kullanılır.

Bas örtüsü olarak şal, tülbent ve eşarp adı verilen kare ya da dikdörtgen kumaş parçaları kullanılmaktadır. Bunları da birçok mağazada çeşit çeşit bulmak mümkündür. Aksesuar olarak kemer kapüşon ön ya da arka cep kullanılır. Genellikle saten ve pamuklu olarak üretilir. Maddi olarak her keseye hitap eden ürünleri bulmak veya diktirmek mümkündür. Herhangi bir terzi bu konuda yardımcı olacaktır.

Sağlık acısından da tesettürün hem faydası hem zararı vardır. Uzun sureli tesettürlerde güneşten gelen D vitamini vücut alamaz ve buna bağlı kemik erimesi veya depresyon belirtisi yaşanabilir. Fakat bunun yanı sıra güneşin verildiği kötü ışınlardan korunmuş olunur. Cilt kanseri, kuruma ve kaşınma etkileri gibi ciddi önem taşıyan rahatsızlıklar önlenmiş olur.

Bir cevap yazın