Tesettür Elbise Çeşitleri

Tesettür elbise; saçını eşarp, şal gibi ürünlerle kapatmayı ve muhafazakar görünmeyi tercih eden bayanlar için üretilen elbiselerdir. Günlük hayatta ya da kutlama, düğün gibi özel organizasyonlarda giyilebilecek bir çok çeşiti bulunur. Günlük tesettür elbiselerin üretim kumaşı penye, kadife ya da pamuklu kumaşlardır. Özel günler için üretilen ve daha dikkat çekici özelliklere sahip olan tesettür elbiselerin kumaşları saten, ipek ya da polyester kumaşlardır. Günlük kullanılan türlerinde süsleme malzemeleri düğmeler, kuşaklar ya da incilerdir. Diğerlerinde tül ve dantel ağır basar.

Günlük Tesettür Elbiseler

Günlük tesettür elbise tarzlarında genellikle sadelik ön plandadır. Genellikle tek renk kumaştan üretilir. Bel kısmında kuşak, kemer gibi detaylar yer alır. Uzun kollu olarak tasarlanır. Çeşitlilik kumaşın kesiminden kaynaklanır. Kollarda düz kesim ya da volan kol tercih edilir. Elbise topuklara kadar uzanır. Etek kısmında pileli ya da çan kesim kullanılır. Ancak düz olarak da kesilen çeşitleri çoktur. Süslemek için kurdele, boncuk, sade tül, nakış, düğme kullanılır.

Abiye Tesettür Elbiseler

Abiye tesettür elbiselerin tasarımında parlak görünümlü ve dokusu yumuşak kumaşlar tercih edilir. İpek, saten, polyester gibi. Günlük elbiselere göre daha çok dikkat çekmesi için etek kesiminde prenses ya da balık modeller tercih edilir. Ayrıca kumaş üzerinde çok fazla süsleme bulunur. Süslemeler parlak boncuklar, pullar, çeşitli tüller ve nakışlar yardımı ile yapılır. Bel kısmında kullanılan kemerler ve kuşaklar günlük elbiselere göre daha kalın ve gösterişli motiflerden oluşur. Etek kısmı topuklardan da uzun kesilerek yerde sürünen modellerde üretilir.

Kışlık Tesettür Elbiseler

Kışlık elbiselerde örgü modeller tercih edilir. Topuklara kadar uzanan ve vücudu saran uzun örgü modeller üretilir. Bu modellerde süsleme genellikle bulunmaz. Örgünün şekli yeterlidir. Abiye elbiselerin kollarında kullanılan yerlere kadar uzanan tül parçalar gibi detaylar yoktur. Sadece elbisenin etek bölümünde on, on beş santimetrelik yan yırtmaç payı verilebilir.

Yazlık Tesettür Elbiseler

Yazlık elbiselerde genellikle basma kumaş kullanılır. Bu kumaşın çok renkli ve değişik deseni bulunur. Ayrıca hafif ve hava geçiren yapısı ile yaza uygundur.

Bir cevap yazın