Şıklık ve Zarafetin Göstergesi: Ferace

ferace elbiseFerace, Osmanlı İmparatorluğu’nda eskiden kadınların sokakta çarşaftan önce çarşaf yerine giydikleri yakasız, bol, yere kadar uzanan siyah üstlüktür. Bazı yerlerde ‘ferece’ olarak da söylenmektedir.

 

Genel olarak yaz aylarında daha çok tercih edilen feraceler, kış aylarında da kullanılmaktadır. Günümüzde yerini çarşafa bırakan ferace elbise halen anadolunun iç kesimlerinde bayanlarca günlük olarak giyilmekte, özellikle batıda da köylü halk tarafından kullanılmaya devam etmektedir.

 

Genellikle koyu renkleri tercih edilen feraceler tüm sektörlerle birlikte giyim sektörünün de isteklere bağlı olarak gelişmesi ile farklı çeşitleri ve yeni renkleri ile de artık müşterilere sunulmaktadır. Siyah, gri ve kahverengi tonlarının yanı sıra artık son yıllarda koyu yeşil, koyu kırmızı gibi renkler de tercihler arasına girmeye başlamıştır.

 

Kışları da sık tercih edilmeye başlayan ferace elbise, kapüşonlu ve kalın modelleri ile de müşterilere sunulmuştur. İşlemeli cepleri ve hafif penye, çuha veya sof kumaştan da üretilebilen feraceler, yaz aylarında da giyilen badi ve diğer giysilerin üstüne alarak görüntünüze şıklık ve zarafet ekleyebileceğiniz şekilde kullanılabilir. Ayrıca ince kumaştan üretildiği için terlemenize sebebiyet vermez.

 

İslami giyim tarzı modelleri arasında çarşaf ile pardösü arasında bir yerde olan ferace sadece Osmanlı’ya ait bir kıyafettir. Çarşafı tercih eden ve pardösü giymeye kendini yakın görmeyen bayanlarca daha çok tercih edilen feraceler, ayrıca spor ve klasik modellerinin de üretilmesi ile geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olmaya başlamıştır.

 

Tek renk olmasına rağmen feraceler üzerlerindeki taşlı veya taşsız işlemeler ile zarif bir görüntü sağlamakta bu da feraceler tercih edilme sebeplerini arttırmaktadır. Fiyatları markasına ve kalitesine göre değişebilen feraceler ayrıca üreticiden, toptancıdan veya son satıcıdan yaptığınız alıma göre değişmektedir. Genel olarak ortalama kalitede bir feraceyi 50 ile 120 TL arasında bir fiyata bulabilirken çok özel işlemeli ve el emeğiyle üretilen veya özel üretim feraceler, çok daha yüksek fiyatlara satılabilmektedir.

 

Tesettür giyim ve diğer tüm giyim mağazalarında bulabileceğiniz feraceleri ayrıca internet ortamında da daha çok fiyat ve çeşit seçeneği ile diğer tüm ürünler gibi bulabilir ve tek bir tıkla kolayca sipariş edebilirsiniz.

Bir cevap yazın