Şal ve Moda

 Şal kullanımının kesin tarihi bilinmemekle birlikte çok eskiye uzandığı bilinmektedir. Şal, kadınların, giysilerinin üzerine ve omuzlarını örtecek şekilde kullandıkları bir çeşit üst giysisidir. Şal kullanan medeniyetlere antik çağlarda bile rastlanır. Her ne kadar şekli günümüz şallarından çok farklı olsa da sonuçta işlevsellik olarak bu ilk versiyonlar şal olarak nitelendirilebilir.

Şal için örgü ve dokuma teknikleri medeniyetlere göre farklılık göstermektedir. Soğuk iklimde yaşayanlar daha çok kalın kumaşlı veya yün örgülü, sıcak iklimdekiler ise hafif bir örtünme ve aksesuar amaçlı ince şallar kullanmışlardır. Şal, Fransa, İngiltere ve Rusya gibi büyük ülkelerin kraliyet kadınlarının vazgeçilmez aksesuarlarından olmuştur. Amerika’ya ilk giden Avrupalılar beraberlerinde şal kültürünü de götürmüşlerdir ve çok uzun yıllar dışarı çıkarken kadınlar mutlaka şallarını yanlarına almışlardır. Hintliler ise yüz yılardır çok renkli ve genellikle ipek olan şalları kullanmaktadırlar. Geleneksel gelinlikleri de yine en üste sarılan bir tür şaldan oluşur.

Günümüzde triko ve dokumacılığın çok gelişmiş olması desen konusunda inanılmaz bir çeşitlilik sağlamıştır. Çok ince ipek malzemeden kalın yün kumaşlara çeşitli kalınlıkta ve desenlerde şal üretilmektedir. Triko olarak da ajurlu ve saçaklı modeller kadınların mutlaka giysi dolaplarında bulundurduğu üstlüklerdendir. Yine pek çok kadın el örgüsü olan şiş ve tığ teknikleri ile çok güzel örnekler çıkarmaktadır. Anadolu’nun pek çok yerinde hafif soğuk havalarda gelinlerin omzuna beyaz bir şal yerleştirmek adettendir. Yine aile büyüklerinden kadınlara çokça hediye edilen bir giysidir.

Bahar aylarında şal kullanım kolaylığı ve ısıyı dengelemesi açısından tercih edilir. Acil dışarı çıkmak gerektiğinde omuzlara bir şal atmak kadar rahat ve kolayı yoktur. Kıyafetlerle de uyumu kolaydır. Her tür giysinin üzerine giyilebilecek şal çeşitleri mevcuttur. Hafif ve fazla yer kaplamadığından gerektiğinde hemen çantaya konabilir. Yine gece toplantılarında abiye elbiselerin ipekli şallar vazgeçilmez aksesuarlarıdır. Başörtüsü olarak da ince ve dar şal çeşitleri kullanılmaktadır.

Hangi yaşta olursa olsun bir kadının dolabında bir kaç kumaş veya triko şal olması şık ve pratik bir giysi olarak mutlaka tavsiye edilir.

 

 

 

Bir cevap yazın