Osmanlıdan Günümüze Ferace

 

ferace-modelleriEski Türk kadınlarının bir kıyafeti olan ferace kıyafetin üstüne giyilirdi ve en önemli özelliği çok bol olması idi. Ferace yaşmak adı verilen bir örtü ile birlikte kullanılırdı bunun nedeni feracenin bol olmasından dolayı kadınların boyun bölgesini tam kapatmaması idi Ferace çok uzun olur topuklara kadar inerdi. Daha sonraları çarşafın giyilmeye başlanması ile bir dönem fazla kullanılmasa da günümüzde ferace tesettür giyimi tercih eden kadınların vazgeçilmezi olmuştur.

Ferace eskiden tek renkte olmasına karşın günümüzde neredeyse sınırsız renk, desen seçenekleriyle siz hanımlara sunulmaktadır. Düz kumaştan dikilen ferace kollarında, etek kenarlarında ve yakasında çok çeşitli işlemeler ve boncuklarla süslenmiş bir şekilde kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Ferace her ne kadar bol bir kıyafet olsa da günümüzde tesettür giyinen kadınların istekleri doğrultusunda daha dar olarak da dikilmektedir. Feracenin boyu da eskiden çok uzun olmasına topuklara değmesine karşın günümüzde daha kısa olarak da kullanılmaktadır.

Ferace tesettür giyimin vazgeçilmez bir parçası olduğu için yazlık ve kışlık kumaşlardan dikilmekte böylelikle yaz, kış sürekli kullanılabilmektedir. Ferace birlikte kullanıldığı başörtüsü, çanta, ayakkabı ve aksesuarla bir uyum içinde olmasına dikkat eden kadınlar tesettür giyinen kadının da güzel ve uyumlu giyinebileceğini göstermektedir.

Tesettür giyinen kadınlar sosyalleştikçe tesettür modasının da önem kazandığını görmekteyiz buna bağlı olarak feracenin de kendi modası oluşmuş tesettür giyim firmaları her sezon çok çeşitli ferace modellerini tesettür giyimi tercih eden hanımlara sunmaktadırlar. Tesettür abiye de neredeyse vazgeçilmez bir kıyafet olmuştur ferace.

Ferace kadınların hayal gücüne bağlı olarak üretilebilmektedir hatta aile ortamında kendini rahat hissetmek isteyen hanımlar için transparan ferace bile üretilmektedir. Ferace satın alırken kadınların dikkat etmesi gereken en önemli şey kendilerine yakışan modeli seçmeleri olacaktır. Bu seçimi yaparken boy ve kilolarına dikkat etmelidirler.

Kısa boylu ve kilolu kadınların aşırı bol feraceleri tercih etmeleri pek doğru olmamaktadır. Ferace modelleri arasından tarzınızı en çok yansıtanı seçebilir ve kendi stilinizi giydiğiniz ferace ile yansıtabilirsiniz. Ferace kullanımı rahatına ve güzelliğine düşkün kadınların bu iki isteğini bir arada vermektedir.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın