Mevsimsel Ferace Kullanımı

Ferace; eski dönemlerde dahi Türk kadınlarının tercih etmiş olduğu bir üst giyimi ifade eder. Ferace modellerine bakıldığında ise genel itibari ile düğmeli, arka kısmı bol veya da fermuar ayrıntılı ve tüm bölmeleri bol ürünler karşımıza çıkar. Ferace seçeneklerinin renkleri tam olarak Türk kadınının simgesini ifade etse dahi; daha farklı ve uç renklendirme ve modeller için feracelerin özel olarak diktirilebilmesi de söz konusu olmaktadır. Feracelerin cepli ve cepsiz modelleri de vardır. Ve ek olarak spor ve klasik ayrımına gidilmek istenir ise; o halde yaş farkına göre belirlenebilecek kumaşların şapka ayrıntılı tasarlanabilmeleri de söz konusu olabilir.

 

Ferace Kumaşları

 

Ferace modelleri hanımlar tarafından genel itibari ile de dönemsel olarak kullanılmak istenir. Ancak kabul gören feracelerin ince kumaşlı kullanımıdır. Bu hususta; ince denilen kumaşların da fantezi, çuha ve sof gibi farklı seçeneklerden oluşabileceğini belirtmekte fayda vardır.

 

Mevsimsel Ferace Kullanımı

 

Ferace kullanımı, ferace modellerine göre yaz aylarında tercih edilecek ise o halde;

Koyu renkler ve fantezi kumaş tasarımları yerine daha gündelik ve kumaş bakımından ise ter kokusunu önleyici ve güneş ışınlarına karşı daha duyarlı özellikteki kumaşların seçilmesi beklenir. Ferace kullanan hanımların tamamı; yaz aylarında ferace içerisine çok daha ince ve serin tutacak diğer ürünleri eşleştirmeyi tercih ederler. Öyle ki; kısa kollu bir tişört üzerine alınan ferace ile içinize tercih edeceğiniz klasik usul bir tişört ile kullanacağınız feracenin duruşunda bir bozukluk söz konusu olmayacaktır. Bu bakımdan ferace kullanımı rahattır ve herhangi bir sorun ile karşılaşmanıza müsaade etmez.

 

Feracenin Tarihi

 

Feracenin kullanımı Tanzimat dönemi öncesine kadar ulaşabilmektedir. Bu hususta; eski dönemlerde saray erkanının da ferace kullandığını ancak onların tercih ettikleri feracelerin çok daha klasik ve kaftan tarzında olduğunu söyleyebiliriz. Ferace modelleri daha o dönemde dahi birbirinden binlerce farklı tasarımda karşımıza çıkmakta idi. Sonraki dönemlerde ise;

Feracelerin ilmi sınıf erkanları tarafından tercih edilmesi söz konusu olmuştur.

Ayrıca saray içerisinde yaşamakta olan hem hanımların hem de erkeklerin ferace kullanımı konusundaki hassasiyeti de gözden kaçırılmamalıdır.

Bir cevap yazın