Kışlık Ve Yazlık Feraceler Nelerdir?

Ferace Türk İslam geleneğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış Müslüman kadın giyinme tarzıdır. Feracenin geçmişi çarşafında öncesindedir. Osmanlı devletinde bu giyim tarzı sadece kadınlara özgü değildir. Ayrıca derviş kimselerin giydiği merdane adı verilen erkek feraceleri de vardır.

https://www.modaselvim.com/ferace

Günümüzde hemen hemen her renkte olan ferace eskiden sadece ana renkler halinde bulunurdur. Feracenin kolları ve gövde kısmı geniş olduğu için kullanım için oldukça rahat ve salaş giysilerdir. Daha çok genç nesil için üretilmiş olan kapüşonlu feracelerde mevcuttur.

Önünün kapanması için düğme veya fermuar bulunur. Cepli veya cepsiz olarak üretimleri bulunmaktadır. Rahat olması açısında son yıllarda en çok tercih edilen dış giyimdir. Vücut hatlarını net bir şekilde belli etmemektedir. Bu nedenle tesettürlü bayanlara arasında oldukça yaygındır. Farklı kombinler ile gayet şık giysilere dönüşmektedir.

Yazlık Feraceler Nedir?

Yaz mevsimi geldiği vakitlerde ülkemizin bazı coğrafyalarında hayat yaşanılmaz düzeye gelmektedir. Tesettürlü bireylerin bu gibi durumlarda en sık tercih ettikleri yöntem yazlık feracelerdir. Yaz mevsiminin sıcaklığını azaltan ve asla içi-bedeni belli etmeyen giysilerdir. Atlas keten ve ince pamuklu kumaşlar yazlık feracelerin yapı taşlarıdır.

Genellikle yaz sıcağını yansıtmaları için açık tonlu kumaşlardan seçilmektedir. Yazlık ferace almak için kesinlikle tecrübeli ve güvenilir mağazalar seçilmelidir. Feracenin kumaşı zamanla rengini ve yapısını değiştirmemelidir.

Kışlık Feraceler Nedir?

Kış ayları yaklaşmasından itibaren soğuyan havalara karşı tesettürlü hanımların ortak tercihidir. Daha çok mont ve kaban yerine de kullanılmaktadır. Uzun yapısı sayesinde rögarı geçirmemektedir. Kışlık feracelerin yapısında daha çok geniş kesimli fakat kalın kumaşlar kullanılmaktadır. Genellikle hem yaşlı hem de genç kadınların tercihi koyu renkli feracelerdir. Kumaşları kalın ve pamuklu olmaktadır. Yağmurlu havlarda su çekmemesi ve etkisinin azalmaması için özel üretilmektedirler.

Halk arasında en çok tercih edilen ferace renkleri siyah beyaz ve krem feraceler olmaktadır. Genellikle tek tip olan feracelerin kumaşları esnek ama sağlamdır. Günlük kullanım için oldukça bol olmaları hareket etmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu tür feracelere rastlamak oldukça kolaydır. Fakat unutulmamalıdır ki her mağazadan da uygun ve kullanışlı ferace bulmak oldukça zordur.

 

Bir cevap yazın