Hangi Çeşit Ferace Giyersiniz?

Türk kadınlarının eskiden sokakta giydiği, bol kesim ve pelerin gibi bol ve etekleri uzun kıyafetlerin bugünkü karşılığı olan üstlüktür. Genellikle kumaşı koyu renk olup, çuha, sof ve fantezi kumaşlardan yapılmaktadır. Bazılarının cep ve yakaları işlemelidir. Eskiden ilmiye sınıfından olanların törenlerde giydikleri cüppeye de ferace denilmektedir. Tanzimat’tan önce şehzadeler ve saray ileri gelenleri de samur kürklü feraceler giyerlermiş. Günümüzde yerini çarşafa benzeyen ferace, Anadolu köylerinde hâlâ giyilmektedir.

 

Mantoya benzer, kadınların sokakta giydikleri, , arkası bol, yakasız, çoğu kez yerlere kadar uzayan üst giysisidir. Dervişlerin giydiği bol bir tür hırkadır. Geçmişte Osmanlı Devletinde, kadınların çarşaftan önce sokakta giydikleri üstlüktür. 1848 yılından sonra ilmiye sınıfının giydiği bol yenli uzun giysidir.

 

 Ferace Kumaşları

 

Günümüz kapalı giyim ve tesettür giyim tarzında yeni nesil ürünüdür. Ferace; özellikle ilk ismini bulma tarihi itibariyle çok sade ve kalın kumaşlardan yapılmıştır. Geçmişte bayan dış giyim ürünü iken zamanla insanların özellikle rahat giyim konusunda oldukça güzel ibareler bırakmıştır. Ferace özelikle salaş bir giyim ürünü olması sebebiyle özelikle ev hanımlarının rahat kullanımdan dolayı gündelik hayatlarında kullanış sebeplerinden birisidir. Ferace gerek model gerekse kullanım tarzı ile senenin 12 ayı giyilebilmektedir.

 

Ferace eskiden sadece dış giyim olarak kullanılırken sadece kış mevsimlerinde dış giyim olarak kullanılması artık sona ermiştir. Ferace modelleri artık yazlık, kışlık ve baharlık olarak mağazalarda ve elektronik ticaret satış sitelerinde yerini almıştır. Her gün internet üzerinden onlarca modelin vitrinlerde sergilendiği feraceler kapalı giyim giyinen bayanların gözdesi olmaya devam etmektedir.

 

 Ferace Çeşitleri

 

Günümüzde ferace artık tam olarak bir tarz haline gelmiştir. Önceleri sadece üstten boyundan dik olarak giyilen feraceler şimdi artık fermuarlı, britli, çıtçıtlı, düğmeli, kulplu, dantelli ve değişik desenlerde dikilmesinden dolayı giyim şekilleri de tam olarak değişkenlik göstermiştir. Ferace dikim ve imalat tarzına, vücut şekline göre pek çok değişik şekilde giyilmektedir. Ferace kıyafetler sosyal yaşamda artık rastladığımız kıyafet türlerinden biri olsa da, her tesettürlü kıyafet giyen bayan tarafından tercih edilmemektedir. Kolay kullanım amacıyla, yandan, arkadan ve önden fermuarlarla günlük değişimlere daha uygun hale getirilmektedir.

 

Bir cevap yazın