Giyim Sektörünün Parlayanları

kombin1Perakende sektörü her geçen yıl büyüyor. Bizler için artık hava, su ve yemek kadar lazım olan bir gereksinim daha var o da giyim. Her gün onlarca ciro yapan mağazaların çoğu giyim üzerine çalışıyor. Tarihe biraz baktığımızda giyim konusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan bir araştırmaya bakıldığında 650.000 yıldır insanların giyimi kullandığı varsayılmaktadır.

Diğer yapılan araştırmada ise giyim in Neolitik Çağdan daha önce kullanıldığı düşünmektedir. Giyim için kullanılabilecek en güzel tarif ise bizim ilk evimiz diyebiliriz. İlk insanları düşündüğümüzde giyim yerine yaprak kullanır daha sonra ise hayvan derilerini kullanarak vücutlarını dış etkinlerden giyinerek korumayı başarmışlar. Giyimi doğal koşullardan kurtulmak içinde kullanmışlar. Sonunda da gelişerek ve yenilenerek şimdiki boyutlarını almaya başlamış.

Şimdiki zamanlarda ise giyim; kişinin zevkini, tarzını ve moda anlayışını da temsil eder. İnsanlar üzerinde büyük önem taşıyan giyim, kışın hipotermiyi önlemek için, yazın ise yakan güneşin sıcaklığında korunmamızı sağlar. Giyim insanı doğal yollardan yaralayabilecek ortamlardan korur. Sıyrıklardan, kesiklerden ve hastalıktan korur. Kimi zaman bir doktoru, mikrop yayan bir hastadan korur (maskesi sayesinde), kimi zaman polisin üstündeki çelik yelek onu bir kurşundan korur, kimi zaman yağmurda ıslanmaktan, kimi zaman da insanların bizlere karşı oluşabilecek önyargılarını ekarte eder.

Giyim aslında kişinin karakteri, mesleği, siyasi ve dini görüşü gibi birçok konuda bize bilgi verir. Polisleri üniformalarından, bankacılar klasik giyimlerinden, sporcuların spor giyimlerinden. Giderek gelişen ve değişen dünyada her ülkenin kendi standartlarına göre giyim tarzları vardır. Bazı kıtalarda birbirinden olabildiğince zıt giyinirler, bazılarında ise birbirlerine çok benzer giyinirler (İran, Irak vb gibi). Kimi ülkelerde kara çarşaf ile dolaşırken kimisinde de mini elbise veya şortlarla dolaşılır. Bu tamamen bulunduğunuz ülkenin etnik ve sosyokültürel yapısından kaynaklanır. Fakat zaman ilerledikçe ve alınan eğitimlerle kişi ömür boyu ne giymek istediğine karar verir. Giyimiyle beraber, olmak ve görünmek istediği kişi olur insan. İnsanları birçok yönden koruyan, geliştiren ve farklı gösteren giyim bulunduğumuz çağda da birçok şeyi değiştirmektedir.

Bir cevap yazın