Geçmişten Günümüze Ferace

feraceGünümüzde tesettürlü kadınlar tarafından sıkça tercih edilen feracenin geçmişi Osmanlı Devleti’ ne kadar dayanmaktadır. O zamanlarda sadece kadınlar değil, dervişlerinde giydiği bir kıyafettir. Model olarak ayak bileklerine kadar uzanan ve tek renk olarak siyah tonlarındadır. Fakat şimdi günümüzde farklı renklerde ve birçok çeşitli modeliyle kullanılmaktadır.

 

Osmanlı döneminde çarşaf kullanımının yaygın olması nedeniyle kullanımı azalan ferace günümüzde tekrar kullanılmaya başlamıştır. İlk başlarda hac ve umre ibadeti yapan insanların orada giymek için aldığı ve oradan yanlarında getirdiği feraceler zamanla günlük yaşama girerek şu anda birçok kadın tarafından kullanılmaya başlamıştır.

 

 Feracenin Tercih Edilme Sebepleri

 

            Ferace, bol olması ve kendini içinde rahat hissettirmesi sebebiyle kadınların tercihi olmuştur. Günümüzde çeşitli model ve renkleriyle bayanlara geniş bir yelpaze sunan ferace, kadınların sıkça tercih ettiği bir kıyafet haline gelmiştir.

 

Önden fermuarlı, düğmeli, çıt çıtlı ferace modelleriyle her yaşa ve bedene uygun olarak üretilen ferace, günlük yaşamda rahat bir şekilde kullanılabilmektedir. Buna karşın feracenin özel günlerde ve davetlerde de giyilebilecek modelleri mevcuttur. Kollarında veya etek kısmında kullanılan güpürlerle şıklık katılan güpürlü ferace modelleri, dantelli ferace modelleri, aplik baskılı özel günlere ve günlük hayata uyumlu aplikli ferace modelleri ile feracenin geniş model yelpazesinden faydalanılmaktadır. Genellikle siyah renginin tercih edilmesine karşın farklı renkleri de özellikle özel günlerde kullanılmaktadır.

 

 Feracenin Kullanım Alanları

 

Feracenin kullanımı günümüzde çok rağbet görmektedir. Bunun sonucunda firmalar ferace kullanım alanını genişletmektedir. Yazlık modellerin yanında kış mevsimine uygun kışlık feraceler de üretilmeye başlamıştır. Pardösüye yakın olarak tasarlanan feraceler kadınlara yeni bir alternatif sunmaktadır. Çeşitli renkleriyle, farklı desen ve modelleriyle üretilen feraceler kadınlar tarafından tercih edilmektedir.

 

Kışlık feraceler, bel kısmı oturtmalı veya bağlamalı, kuşaklı modelleriyle ve çeşitli renk seçeneğiyle özellikle genç kesim tarafından rağbet görmektedir. Yazlık ve kışlık olarak kullanılan feracenin tercih edilmesi, kullanım kolaylığından ve rahatlığından gelmektedir. Bir dış elbise giysisi olarak, insanı rahatsız etmeyen kumaşı ile vücut hatlarını belli etmeyen kalıbı ile özellikle tesettürlü kadınların tercih ettiği bir ürün olmuştur.

Bir cevap yazın