Geçmişten Günümüze Ferace

Ferace modelleri yaşa, bedene, vücut ölçülerine, zevke, kültüre, mevsime, kullanılacağı yere göre çok farklı şekillerde olabilmektedir. İlk kullanım yıllarında, eskilerde sadece bol ve siyah olan feraceler, günümüzde çok farklı haller almıştır. Özellikle günlük giyimin dışında abiye kıyafetleri tamamlamak için bile ferace modelleri kullanılmaktadır. Feracelerin en gözde modelleri tüllü, taşlı olanlar ile yarasa kollu olanlarıdır.

 

Osmanlı döneminden sonra Arap esintisi ile Türk topraklarına tekrar giriş yapan ferace modelleri, önceleri ithal edilmiş, sonrasında ise bu konuda talepler artınca üretimine başlanmıştır. Günümüzde pek çok marka tarafından üretilmekte olan feraceler, reel ya da online mağazalarda satılmaktadır. Türkiye’de farklı firmalar tarafından üretimi yapılan ferace modelleri, kumaşları, işlemeleri gibi özellikleriyle Türk mutaassıp bayanlarına uyarlanmıştır. Bayanların zevklerine, kültürlerine, vücut ölçülerine ve yaşam şartlarına uygun hale getirilmiş olup aynı zamanda da kullanım kolaylığı sağlanmıştır.

 

 Günümüzde Ferace Kullanımı Çok Yaygınlaştı

 

Eskiden ithal edilen, yurtdışından gelen feraceler bu nedenlerden dolayı pahalı idi ama artık birçok firma tarafından üretilmekte olduğundan dolayı çok daha kolay ulaşılabilir bir hal almıştır. Bir nevi pardösü görüntüsü olan feraceler, tunik ve çarşaf arası bir görüntü sağlamaktadır. Çok amaçlı kullanılmakta ve mağazalarda uygun fiyatlara satılmaktadır. Pardesüler ferace gibi olmasa da, kıyafet üzerine giyilerek benzer görevi görmektedir.

 

Ayrıca feraceler, çok daha geniş bir kullanım alanına sahip olup çok şıklardır. Eskiden olduğu gibi ferace giyiyorum diyen bir bayana karşı taraftan çarşafa girmiş düşüncesiyle oluşan önyargılı bakış günümüzde değişmiştir. Artık devlet daireleri dahil tesettürlü giyimin kullanılabileceği pek çok yerde feraceyle bulunmak doğal bir hal almıştır. Çeşitliliği, modeli ve modernliği sebebiyle tesettür giyimin anlam ve manasını anlamadan kuralına uygun giyinmeyenler için ferace birçok kişi tarafından tam olarak anlaşılamamaktadır.

 

Günümüzde pek çok muhafazakar genç bayan tarafından zevklerine ve tarzlarına uyduğu, vücut hatlarını kapattığı gerekçesiyle tercih edilmektedir. Bu anlamda bakıldığında gelecekte çok daha büyük fırtınalar koparacak olan feraceler, modadaki şu an bulunduğu yeri uzun süre koruyacağa ve muhafazakar bayanların tesettür giyimdeki en önemli parçalarından biri haline geleceğe benzemektedir. Genç ihtiyar herkes ferace kullanmaktadır.

 

Bir cevap yazın