Geçmişten Günümüze Ferace

 

feraceFerace Nedir?

Ferace, Osmanlı Devleti döneminde kadınların sokakta giydikleri bir elbisedir. Uzun kolludur, en belirgin özelliği yakasız olmasıdır, vücut hatlarını göstermeyecek şekilde bol ve genellikle siyah olmakla birlikte koyu renktedir, yere kadar uzanır ve pardösüye benzer. Ferace yapımında birçok kumaş kullanılmakla birlikte en çok tercih edilen kumaş türleri; gürünşah, atlas ve taftadır.

Kullanışlı ve rahat olması sebebi ile Osmanlı Devleti döneminde sadece kadınlar tarafından değil dervişler tarafından da kullanılmıştır. Osmanlı döneminde kadın kıyafetlerinin başında gelen ferace; 19. yüzyılın sonunda çarşafın yayılması ile kullanılmamaya başlamış ve yerini kara çarşafa bırakmıştır.

Ancak ferace günümüzde gelişen ve yenilenen tesettür modası ile yeniden kullanılmaya başlamıştır. Pardösü ve kara çarşaf arasında bir seçenek sunduğundan, özellikle kara çarşaf kullanamayan bayanlar için tercih edilir bir üstlük modeli olmuş ve moda haline gelmiştir.

Neden Ferace?

Tesettür giyimde artık sadece rahatlık değil şıklık da son derece önemli olmaya başlamıştır. Bu nedenle tasarımcılar; gelişen ve ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenen moda anlayışıyla, tesettürlü kadınları da düşünmeye başlamış ve birçok tarza hitap edebilecek yeni ve birbirinden farklı modeller sunmaya başlamışlardır.

Tam da bu noktada feraceler, şıklığın, sadeliğin ve rahatlığın sembolü haline gelerek tesettürlü kadınların vazgeçilmez giysisi olmuştur. Pardösü, manto ve kara çarşaf yerine tercih edilmeye başlamıştır. Özellikle yaz aylarında, rahatlığı ve hafifliğinden dolayı en çok tercih edilen tesettür giyim modeli olmuştur.

Ferace Modelleri

Her zevke ve her ihtiyaca uygun ferace modelleri üretilmektedir. Feracenin hem kışlık hem de yazlık modelleri vardır. Tercih edilecek mevsime göre kalın veya ince kumaştan yapılırlar. Sadece mevsime göre değil giyilecek yere ve kişinin giyim tarzına göre de modeller üretilmektedir.

Sadeliği ve rahatlığı tercih edenler için klasik, sade feraceler, spor giyim tarzına sahip olanlar için spor feraceler, özel geceler ve davetlerde giymek için abiye feraceler ve daha gösterişli modelleri tercih edenler için de işlemeli ferace modelleri üretilmektedir. Genelde siyah olan feraceler için günümüzde farklı renk seçenekleri de sunulmaktadır.

 

Düz modellerinin yanı sıra, bel kısmı dar pileli modelleri, yarasa kollu modelleri, işlemeli modelleri, boncuklu modelleri ve farklı kumaşlar kullanılarak üretilen modelleri de bulunmaktadır.

Bir cevap yazın