Geçmişten Günümüze Ferace

feraceFerace, Osmanlı’dan günümüze kadar taşınan eski Türk kıyafetlerin başında gelmektedir. Kelime anlamı olarak rahatlık, ferahlık anlamına gelmektedir. Kolları çok geniş olup ayakuçlarına kadar inen bir kıyafet çeşididir. Atlas ve ipekli kumaşlar tercih edilip Türk dokumalarından yapılmaktadır. Zamanla şekil ve modelleri değiştirilmiştir. Genellikle düz ve sadece tercih edilir. Fakat daha sonra farklı modeller isteyenler için cepli, yakalı ve al renkleri de çıkarılmıştır. Al renkli ferace o dönemlerde daha çok genç bayanlar tarafından tercih edilirdi. Olgun bayanlar genellikle koyu renkli feraceleri tercih ederlerdi.

 

            Ferace boyun kısmını tam kapatmadığı için yaşmak kullanılırdı. Yaşmak kadınların saç ve yüz kısmını kapatmak içinde kullanılan bir örtü çeşidiydi. Aynı zamanda Osmanlı döneminde ilmiye sınıfının giydiği giysilere de ferace adı verilirdi. Bu elbiseler sırma işlemeleriyle de oldukça dikkat çekerdi. Dokumaları göz alıcıydı. Daha sonra Avrupa devletleri de bu kıyafeti taklit etmeye çalışmışlar ve bu yönde birçok model çıkarmışlardır. Fakat Türklerin yaptığı gibi üzün ömürlü ve renkleri solmayan bir yapıya sahip olamamıştır. Ve çok fazla tercih edilmemiştir.

 

Eski dönemlerde de günümüzde olduğu gibi moda anlayışı söz konusuydu. Bayanların feracelerinin ayakkabı, çanta ve şemsiyeleriyle uygun olması önemliydi. Özellikle bayanlar bu uyuma oldukça dikkat ederlerdi. Bununla birlikte farklı modeller tasarlanmaya başlandı. Arkası daha uzun veya önü daha uzun olan ferace modelleri ortaya çıktı. Değişik renkler ortaya çıkmaya başlamıştı. Mevsimlere göre de değişik modeller tasarlanmaya başlandı. Kış ayları için içi kürklü modeller tercih edilirken, yaz ve bahar ayları için daha ince modeller tercih edilirdi.

 

Eski dönemlerde erkeklerde ferace tercih ederdi. Erkeklere özel ferace modelleri bulunmaktadır. Bu modelleri daha çok dervişler tercih ederdi. Günümüzde ferace yerini çarşafa bırakmıştır. Fakat Anadolu köylerinin bazılarında hala sevilerek kullanılmaktadır. Çarşaf yerine kullanmak isteyen bayanların rahatlıkla bulabileceği mağaza ve internet siteleri mevcuttur. Birçok model ve renk seçenekleriyle tercih edebileceğiniz birçok model bulunmaktadır. Geçmişten günümüze bayanların klasik giyim tutkusunu yansıtan en güzel örneklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

 

Bir cevap yazın