Feracenin Tesettürdeki Yeri

Feraceler Türk giyim geleneğinde çarşaftan bile çok daha eski dış giyim parçasıdır. Feraceler özellikle Osmanlı kadınlarının günlük giyimlerinin yanında bir de dervişlerin de giysileri arasında yer almıştır. Kadınların giydiği feracelere zenane denirken erkek ve dervişlerin giydiklerine ise merdane adı da verilmekteydi. Feraceler önceleri sadece siyah ya da yeşil olarak tercih edilse bile şimdilerde hemen hemen her renkte ferace tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmektedir. Günümüzde de hem gençlerin hem de yaşlıların büyük ilgisini görmektedir.

 Ferace Giymenin Avantajları

 Geniş kolları ve geniş beden ölçüleri ile giyinilmesi oldukça kolay olan ferace modelleri genci yaşlısı herkese cazip gelmektedir. Kapüşonlu modelleri de bulunmakta ve bu modellerin yakaları geniş tasarlanmaktadır. Feraceler ayak bileklerine kadar uzun oldukları için iç giysi görünmemektedir. Dolayısıyla tesettürlü kadınlar yaz aylarında feracelerin altına diledikleri gibi giyinebilmektedir. Ön kapamalarında fermuar ya da düğme olan feraceler kolay kapanıp açılmaktadır. Aynı zamanda feracelerin bir çoğunda cep bulunmasından dolayı kadınlara pardösü ve çarşaf gibi modellerden daha cazip gelmektedir.

 Feracelerin Mevsimsel Seçimleri

 Feraceler de her giyim parçası gibi mevsime göre üretilmektedir. Rahat kullanımı açısından kadınlar arasında tercihi oldukça yüksektir. Şık kombinler ve tasarımlarda da kadınlar için oldukça çekici hale gelmiştir. Vücut hatlarını çok fazla belli etmeyen feraceler dış giyimde özellikle yaz aylarında satışın artmasını sağlamaktadır. Genellikle çuha kumaşlarından üretilmektedir. Mevsime veya kullanım durumuna göre de farklı renk ile kumaşlardan üretilmektedir. Yazlık veya da kışlık modellerde kumaşlar değişkenlik göstermektedir.

 Feracelerin Kullanım Alanları

 Feracelerin yaz mevsiminde terletmeyen kumaştan üretimi esastır. İnce olan kumaşlar tercih edilmektedir. Ancak ince kumaşın da iç göstermemesine dikkat edilmelidir. Genel olarak keten, ince pamuklu kumaş ve atlas kumaşlar yaz mevsimi için uygundur. Kış mevsimi için seçilen feraceler de genellikle pardösü ya da mantoların yerine tercih edilmektedir. Renkleri koyu olmakta ve kalın pamuklu, çuha, kaşmir ile yünlü kumaşlar tercih edilmektedir. Ayrıca bazı feraceler hac vazifesini yerine getirecek kadınların tercihi olmaktadır. Tek tip olan bu ferace modelleri günlük kullanıma göre daha boldur.

Bir cevap yazın