Feracelerin Genel Özellikleri Nelerdir?

Ferace, tesettürlü kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen, dışarıda giymek amacı ile kullanılan, mantoya benzeyen bir yapıya sahip olan, arka kısmı bol, yakası olmayan ve genelliklere eteklere kadar uzanan üst giysisine verilen isimdir. Ferace günümüzde oldukça popüler bir giyim şeklidir. Üretim şartlarının gelişmesi ile beraber ferace çeşitleri de çoğalmış ve her zevke uygun olarak özel bir biçimde üretilebilen ferace modelleri ortaya çıkmıştır. Feraceler her mevsime uygun olarak üretilebilen ve her mevsim için farklı kumaş türlerinde ortaya çıkabilen bir nitelik taşır.

Ferace Kıyafetlerinin Genel Özellikleri

Ferace giysisinin üretimi süresinde tercih edilen kumaş çeşitleri daha çok çuha ve fantezi kumaşlarını kapsar. Genellikle olarak bakıldığında feracede düz modeller sıklıkla tercih edilir. Bundan dolayı ferace kapsamında düz modellerin ve renklerin üretimi çok daha yoğundur. Ancak bu durumların beraberinde özgün tasarımlar da yapılabilir. Özgün tasarımlar, ferace modelleri arasında yüksek tercih edilme oranına sahiptir. Özellikle yaka ve cep kısımlarına yapılmış olan işlemeler ile farklı stiller veya modeller elde edilebilir. Yaka veya ceplerde bahsedilen stillerde işlemelerin kullanılmasının temel sebebi ise her kesimden ve her zevkten olan kullanıcılara hitap edebilmesidir.

Yazlık Ferace Modelleri

Ferace kıyafetlerinde en sık tercih edilen modeller yazlık ferace modelleridir. Her çeşit modeli bünyesinde barındıran yazlık ferace kıyafetleri arasında sıklıkla giyilen modellerin başında düğmeli olan modeller gelir. Düğmeli olan modellerin hem giyilirken hem de çıkarılırken sağladığı kolaylık sebebi ile tercih edilir. Bir başka tercih edilen model ise işlemeleri yoğun olan modellerdir. Bu modeller hem tasarımsal bir görüntünün oluşmasına yardımcı olur hem de her çeşit mekâna kolaylıkla giyilebilen bir niteliğe sahiptir.

Feracenin Kumaş Yapısı

Ferace kumaşları genel olarak bakıldığında viskoz, yün, ipek veya polyester ile pamuk karışımlarından elde edilerek üretilir. Terletmeyen ve oldukça hafif bir yapıya sahip olan krep kumaşlar ise kolay ütülenme niteliğine sahip olması nedeni ile de en çok tercih edilen alternatiflerin başında gelir. Ferace kıyafetlerinin üretiminde kullanılan ipek kumaşlar ise doğal liflerden oluşur. Kaygan ve parlak yapısından dolayı feracelerin üretiminde kullanılır.

 

Bir cevap yazın