Feraceler Nasıl Temizlenir?

Osmanlı uygarlığı döneminde Anadolu’da yaşayan Müslüman kadınlar ve dervişler tarafından giyilen tesettür, vücut hatlarını göstermemek için günümüzde tercih edilen İslami giyim tarzıdır. Sade ve şık tasarımları ile tanınan bol kesim, geniş yakaya sahip değildir ve abaya ayak bileklerine kadar uzanır. Tarz açısından siyah çarşaf ve modern başörtüsü kostümlerinin ortasında yer alır ve toplumumuzda “siyah çarşaf” olarak adlandırılır.

https://www.modaselvim.com/ferace

Ferace Kumaşı Nasıldır?

Orta yaşlı ve yaşlı Müslüman kadınlar, siyah ve lacivert gibi koyu renkleri sever. Herhangi bir kumaştan yapılamaz. Kumaş seçerken dikkatli olun. Bugün dünyada Abaya’ya uygun ürünler üreten birkaç ülke var. Japonya bu ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Japonya’yı Güney Kore ve Endonezya takip etti. Ferace’nin üretimi Türkiye’de tamamlandı.

Tarih boyunca Abaya, sözde geniş kumaş, fantezi kumaşlar veya yumuşak kumaşlar kullanılarak yapılmıştır. Günümüzde ithal Abaya kumaşlarına büyük talep var. Bu kumaşların en dikkat çekici özelliği serin kalmaları, ütü gerektirmemeleri, tozsuz ve güzel olmalarıdır.

Bir diğer popüler ferace kumaşı ise Likralı bornoz kumaşıdır. Likralı kumaş elastik liflerle dokunmuştur. Bu, kumaşa esneklik kazandırır. Bu lifler çok dayanıklıdır ve yapılarında herhangi bir bozulma olmaksızın yüksek uzamaya sahiptir.

Ferace Nasıl Yıkanmalı?

Abaya narin kumaşlardan yapıldığı için çamaşır makinesinde temizlenmesi tavsiye edilmez. Çamaşır makinesinde yıkıyorsanız kesinlikle hassas yıkama seçeneğini kullanmalısınız. Temizlemenin en iyi yolu ellerinizi ılık suyla yıkamaktır.

Ferace’yi temizlemenin üçüncü yolu kuru temizlemeci kullanmaktır. Temizleme sırasında su sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Ferace’nin kumaşının yapısının ve renginin bozulmasına ve cürufu yıpratmasına neden olacağından ağartıcı kullanılmamalıdır.

Fırın tencere yıkamak gibi yüksek sıcaklıkta ütülenmemelidir. Yüksek sıcaklıkta ayarlanan ütü, narin Abaya kumaşına elverişli olmayacaktır. Ferace’nin üzerindeki kumaşlar, taşlar ve benzeri aksesuarlar aşağı yukarı ütülenmeli ve bu şekilde bakımı yapılmalıdır.

Feracede Ütü Kullanılır Mı?

Ferace kumaşlarının ütülemeye ihtiyacı yoktur ancak uzun süre kullanılmadığında küçük kırışıklıklar ortaya çıkabilir. Bu kırışıklıkları ütü yardımı ile kolaylıkla düzeltebilirsiniz. Burada da dikkatli olmalısınız, ütünün sıcaklığı çok yüksek olmamalıdır. Düşük sıcaklıkta ütülenmesi ve ardından tersine ütülenmesi gerekir. Ocaklar genellikle taş ve dekoratif olduğundan, bu işlemlerin zarar görmemesi için düşük sıcaklıklarda ters ütülenmelidir.

 

Bir cevap yazın