Ferace Türleri

feraceTarih olarak çok eski zamanlara dayanan ferace giysisi, Osmanlı Devleti’nde geleneksel giyimin başında gelmektedir. O dönemden bu zamana kadar bazı değişikliklere uğrasa da bu kıyafet, özünü muhafaza etmiştir. Kadınların günlük kıyafeti olarak kullanılmasının yanı sıra erkeklerde de bu kıyafet, geçmişte kullanılmaktaydı. Dervişlik geleneğinin sürdüğü Osmanlı’da derviş olanlar tarafından bu kıyafet giyilmiştir.

 

Kullanım olarak oldukça rahat olan ferace eski dönemlere nazaran çok değişik modelleri ortaya çıkmıştır. Eski zamanlarda siyah ve yeşil tonlarının hakim olduğu renklerde feraceler üretilmekteydi. Ancak günümüzde modaya uygun olarakF renk seçeneği bakımından birçok türü ortaya çıkmıştır.

 

 Feracenin Özellikleri

 

Feracenin kolları genişçe bir yapıdadır. Ayrıca beden olarak da genişçe bir yapıya sahip olması nedeniyle kullanan kişiler için oldukça rahatlık sağlamaktadır. Yakalarının geniş olması ve ayak bileklerine kadar uzanan bir boya sahip olması bir başka özelliğidir. Ön tarafının kapatılmasında tercihe göre ister düğme ister fermuar ile olan modellerden biri seçilebilir. Feracenin cepli olmasını isteyenlere uygun modelleri de vardır.

 

Feracenin bir başka özelliği mevsimsel olarak değişik modellerle üretiliyor olmasıdır. Kumaş türüne göre değişen mevsimlik feraceler de vardır.Tesettürlü kişilerce tercih edilen feraceler, aynı zamanda kişilerin vücutlarını belli etmeyecek şekilde üretildiği için de büyük artı sağlamaktadır. Bu sebeple birçok kişinin tercihi olmaktadır.

 

 Mevsime Göre Üretilen Türleri

 

Kumaş olarak feraceler iki tür kumaştan üretilmektedir. Bu kumaş türleri çuha ve fantezi olarak adlandırılır. Mevsim türüne göre kumaşlar farklılık gösterir. Yaz aylarında tercih edilen elbiseler, terletmeyen, açık renklerde, ince bir yapıya sahip olmalıdır. Bu özelliklere uygun kumaştan üretimler gerçekleştirilmektedir. Pamuklu ve keten gibi farklı kumaşlardan da üretim sağlanmaktadır. Bu saydıklarımız en fazla tercih edilen kıyafetlerdir.

 

Kış aylarında üretilen feracenin ise, kalın kumaşlardan yapılmasına özen gösterilmektedir. Özellikle manto gibi kış kıyafetlerinin yerine geçecek bir elbise olacağı için kişiyi sıcak tutmasına özen gösterilir. Renk olarak koyu tonlarındaki feraceler tercih edilebilir. Kış mevsimi için üretilen feracenin yine genişçe bir yapıda üretimi sağlanmaktadır. Kullanılacağı yer olarak hacca gidenlerce de bu kıyafetin çeşitlerinden birisi tercih edilebilir.

 

Bir cevap yazın