Ferace Kullanımı, Kumaş ve Temizliği

 

Ferace Nedir?

Osmanlı Medeniyeti zamanında Anadolu’da yaşayan Müslüman kadın ve dervişlerin giydiği ferace, günümüzde vücut hatlarını belli etmemek için tercih edilen İslami giyim tarzıdır. Ferace ayak bileklerine dek uzanan, bol yapılı, geniş yakası olmayan, düz ve sade renk tasarımıyla bilinirler. Tarz olarak toplumumuzda daha çok “kara çarşaf” adı ile bilinen çarşaf ve modern tesettür giyiminin ortasında yer alır.

 

Ferace Kumaşı Nasıldır?

 

Orta yaşlı ve yaşı ilerlemiş Müslüman kadınların siyah, lacivert gibi koyu renklerini tercih ettiği ferace, gençler arasında renkli modelleri ile daha çok rağbet görmektedir. Ferace her türlü kumaştan imal edilemez. Kumaş seçiminde dikkatli olunmalıdır. Günümüzde dünya üzerinde feraceye uygun üretim yapan ülkeler sınırlıdır. Bu ülkelerin başında Japonya gelir. Japonya’yı Kore ve Endonezya takip etmektedir. Feracenin Türkiye’de imalatı yapılmamaktadır.

 

Tarih boyunca, ferace çuha, fantazi kumaş veya soft denilen kumaşlar kullanılarak imal edilirdi. Günümüzde ise ithal ferace kumaşları rağbet görmektedir. Bu kumaşların en göze çarpan özellikleri serin tutmaları, ütü gerektirmemesi, kir tutmaması ve görsel açıdan hoş duruşlarıdır.

 

Bir diğer rağbet gören ferace kumaşlarından biri de likralı ferace kumaşıdır. Likralı kumaşlar, elastik lif kullanılarak örülmektedir. Bu da kumaşa esneklik özelliği kazandırmaktadır. Oldukça dayanıklı olan bu lifler, yapısında bozulma olmadan yüksek uzama yeteneğine sahiptirler.

Hangi Ferace markasının tercih edilmesi konusu ise tamamen kişilerin tercih edeceği kumaş, renk ve doku özellikleri ile ilgilidir.

 

Ferace Nasıl Temizlenir?

 

Feraceler hassas kumaşlardan yapıldığı için çamaşır makinesinde temizlenmesi tavsiye edilmez. Çamaşır makinesinde yıkanması isteniyorsa kesinlikle hassas yıkama seçeneğinin kullanılması gerekir. En iyi temizleme yolu ise ılık su kullanılarak yapılan elde yıkama ile sağlanacaktır.

 

           Ferace temizliğinde üçüncü bir yol ise kuru temizlikçiler aracılığıyla temizliğinin yapılmasıdır. Temizlik esnasında su sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Çamaşır suyu, ferace kumaşının yapısında ve renginde bozulmalara yol açıp feraceyi yıpratacağı için kullanılmamalıdır.

 

Feracenin ütülenmesi, yıkanmasında olduğu gibi yüksek ısı kullanılarak yapılmamalıdır. Yüksek ısı ayarlı ütü hassas ferace kumaşını olumsuz etkileyecektir. Feraceler üzerindeki dokuma, taş ve benzeri aksesuarlar göz önünde bulundurularak tersten ütülenmeli ve bakımları öyle yapılmalıdır.

 

Bir cevap yazın