Ferace Hangi Kumaştan Dikilir?

Günümüzde ferace giyimi, tesettüre giren kadınlar arasında çok yaygındır. Öyle ki, bir tesettür giyim sitesinde neredeyse en çok arz gören giysilerin başında gelir. Ancak bu talep. elbette köklü oluşundan ve her mevsim giyişinden kaynaklı bir sebep. Çünkü ferace giyiminin tarihi eskilere dayanıyor.

 Nitekim Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri, İslam kültürüne ait olan bu elbise, insanlar tarafından rağbet görüyordu. Ancak değişen zaman ve yaşam koşulları itibariyle, elbette bazı yeniliklere uğradı. Bunların başında daha farklı tasarımlarda ve renklerde sunulması geliyor. Ayrıca, üretildiği kumaş ve kalitesinin de değiştiği aşikâr.

 Kıyaslama yapılacak olursa, eski insanların feracelerinin daha uzun ömürlü olduğu söylenir. Bu, elbisenin günümüzde hem çabuk yıpranması hem de gelgeç kumaşlardan yapılmasından kaynaklanıyor. Zira insan nüfusu arttıkça, bazı alt kesim markaların sağlıksız ihraçları da çoğaldı. Böylece bazı giysiler, ferace de dâhil olmak üzere, eski kalitelerini yitirdiler. Ancak, yine de kaliteli ürün çıkaran pek çok marka mevcut.

 Öte yandan, ferace hemen hemen her mevsim giyilebilen bir giysi. Bu durumda, üzerine kalın bir dış giysisi kuşanıldığı zaman, kışın da tercih edilebiliyor. Mevsimlik hâli ise ince kumaşlardan yapılma, doğrudan satılan türler. Kısacası feracenin, yeni tasarım fikirlerine ayak uydurması bu rağbetten de kaynaklanmakta.

 Başka bir deyiş ile, tesettüre giren kadınlar için ferace büyük öneme sahip. Uzun, pardesü görünümünde bir yapısı olduğu için de, ayrı bir şıklık veriyor.

 Ferace Hangi Kumaştan Dikilir?

 Feracenin dikildiği pek çok farklı kumaş türü vardır. Fakat bunlar üst başlıkta da belirtildiği gibi mevsimine göre değişkenlik gösteriyor. Zira kalın kumaşlardan dikilmiş bir ferace, bahar aylarında tercih edilmeyecektir. Üstelik feracenin kalitesini belirleyen etmenlerin başında da kumaş türü geliyor.

 Sonuçta, bir mağaza çalışanına danışıldığı zaman, elbisenin fiyatını belirleyecek olan esas etmen o dur. Öncelikle, feracenin dikildiği kumaşlardan bir tanesi, pamuklu kumaşlardır. Günümüzdeki feracelerin büyük çoğunluğu bu yapıda dikilmiştir. Ve bu türün önemli bir alt başlığı ise muhakkak serin tutması ve terletmemesidir. Nitekim yazın giyilen feracelerin büyük çoğunluğu pamuklu yapıdadır.

 

Bir cevap yazın