Ferace Tanımı ve Kullanımı

Tesettür giyiminin en garanti modeli olmasının sebebi koyu renk tonuyla dikkat çekmemesi ve aynı zamanda vücut hatlarını kapatmasıdır. Tesettür giyimde çok tercih edilen ferace konusunda bilgi vermek amacıyla bu yazı yazılmıştır. Günümüzde çok fazla tercih edilen bu giysi türü rahatlığıyla da ön plandadır.

 

Osmanlı devletinde sadece bayanların değil çeşitli dervişlerinde giymeyi tercih ettikleri bu giysi türü genelde siyah renktedir ve kişinin ayak bileklerini örtecek uzunlukta olur. Çarşaf ile bu giysi türü birbirine oldukça benzer.

 

Cumhuriyet kurulduktan sonra siyah çarşaf giyen bayanların sayısı azalmıştır ve günümüzdeki yeni tesettür modelleri, eşarplar, türbanlar ve bunun gibi birden çok tesettür giyim çeşidi ortaya çıkmıştır. Bakıldığı zaman bazı din adamları günümüzdeki tesettür giyiminin İslam ile uyum sağlamadığı fikrine kapılmışlardır. Bunun sebebi ise bu giysilerin renkli ve dikkat çekici, dar ve vücut hatlarını belli etmesidir.

 

Genellikle daha muhafazakar kesimin tercih ettiği bu tesettür giysi türü farklı model ve çeşitlerde kadınların beğenisine sunulur. Kişinin kendi tarzını yansıtan modaya uygun modeller ile şık ve modern görünmek mümkün olacaktır.

 

 Ferace Kombinlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Rahat bir tesettür giyim türü olan ferace tercih edilirken onunla kombinlenecek olan şal çok önemlidir. Kişinin mevsim şartlarına, hava koşullarına ve cilt tonuna göre uygun bir şal seçiminde bulunması gerekir. Bunun dışında aşırı abartılı aksesuarlar yerine daha modern ve şık bir o kadar da sade parçalar tercih edilmesinde fayda vardır. Ferace ile abartılı takı ya da aksesuarların kullanımı pek hoş durmayacağı gibi yüksek derecede dikkat de çekecektir. Bunun dışında ayakkabı seçimi de çok önemlidir.

 

Ayakkabı tercih edileceği zaman seçilen şal ya da eşarp ile uyumlu olarak sade ayakkabıların tercih edilmesi doğru olur. Ayakkabı seçilirken rahatlık da bir başka dikkat edilmesi gereken husustur. Unutulmamalıdır ki şıklıktan daha önemli olan şey rahatlıktır. Her nereye gidilirse gidilsin çok şık olunsa dahi eğer kişinin ayakları rahat bir ayakkabı içerisinde değilse bu durum kişinin huzursuz olmasına ve rahatsızlık duymasına sebep olacağı için kişiyi olumsuz etkileyecektir.

 

Ferace Nedir

 

Tesettür giyim modasının en önemli ve vazgeçilmeyen parçalarında biri de feracedir. Ferace giyimi bakımından da oldukça kolay giyilen bir giysidir. Her zaman rahatlıkla giyebileceğiniz şıklıkta ve rahat tarza sahiptir. Daha çok yaz aylarında tercih edilen bir kıyafettir. Bunu nedeni ise yapımında kullanılan kumaşın daha ince olmasıdır. Ferace kaban görevi görmez. Mevsimlik bir üst kıyafettir.

 

Ferace Modelleri Nelerdir?

 

           Ferace modelleri fermuarlı ve düğmeli modelleri olan tercihe bağlı olarak seçilip giyilmektedir. Fermuarlı modeller daha spor dururken düğmeli modeller daha klasik durmaktadır. Fermuarlı modelleri spor kıyafetlerle daha rahat kombinleyebilirsiniz. Fermuarlı modellerde kullanılan desenler daha spor seçilmektedir. Düğmeli modeller klasik durdukları için seçilen desenler sade ve daha klasik seçilmektedir. Renk modelleri de bulunan feracenin daha çok siyah rengi tercih edilmektedir. Bunun nedeni kombinlenmesi daha rahat olduğu içindir. Ferace de aynı zamanda isterseniz aksesuar kullanarak zenginleştirebilirsiniz.

 

Ferace Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Kadınların kıyafet seçerken aslında en çok hataya düştükleri konulardan biri de budur. Kıyafet seçiminde olduğu gibi ferace seçimi de yaparken bedeninize uygun olan feraceyi seçmelisiniz. Bedeni size büyük ya da küçük olmamalıdır. Büyük gibi duran ferace sizin kıyafetiniz değilmiş gibi bir görüntü vermenize neden olur. Küçük beden ferace seçmenizde sizi daha kilolu gösterir. Aynı zamanda kıyafette patlamalara neden olur ve kıyafetin ömrünü kısaltmış olursunuz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalardan biride feracenin boyudur. Boyu çok uzun olursa alt kısmında deforme meydana gelir ve eski görünür. Etek kısmında yırtılmalar meydana gelir. Kısa olursa eğer içerisinde rahat hareket edemezsiniz. Feraceyi seçerken mutlaka denemelisiniz.

 

Omuzlara olan paylarını ölçmelisiniz ve rahat hareket edip etmediğinizi kontrol etmelisiniz. Feraceyi denerken almanın bir diğer avantajı da giydiğiniz de üzerinde her hangi bir hata var mı ve ya desende kayma var mı bunu daha rahat fark etmenizi sağlar. Feracenin kumaşı çok kalın olmamalıdır. Kırışmaya müsait kumaştan olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü çabuk kırışan bir kumaşa sahipse oturup kalktığınız da ve ya hareket ettiğinizde kötü bir görüntü vermesine neden olacaktır.

 

Geçmişten Günümüze Ferace

 

feraceFerace Nedir?

Ferace, Osmanlı Devleti döneminde kadınların sokakta giydikleri bir elbisedir. Uzun kolludur, en belirgin özelliği yakasız olmasıdır, vücut hatlarını göstermeyecek şekilde bol ve genellikle siyah olmakla birlikte koyu renktedir, yere kadar uzanır ve pardösüye benzer. Ferace yapımında birçok kumaş kullanılmakla birlikte en çok tercih edilen kumaş türleri; gürünşah, atlas ve taftadır.

Kullanışlı ve rahat olması sebebi ile Osmanlı Devleti döneminde sadece kadınlar tarafından değil dervişler tarafından da kullanılmıştır. Osmanlı döneminde kadın kıyafetlerinin başında gelen ferace; 19. yüzyılın sonunda çarşafın yayılması ile kullanılmamaya başlamış ve yerini kara çarşafa bırakmıştır.

Ancak ferace günümüzde gelişen ve yenilenen tesettür modası ile yeniden kullanılmaya başlamıştır. Pardösü ve kara çarşaf arasında bir seçenek sunduğundan, özellikle kara çarşaf kullanamayan bayanlar için tercih edilir bir üstlük modeli olmuş ve moda haline gelmiştir.

Neden Ferace?

Tesettür giyimde artık sadece rahatlık değil şıklık da son derece önemli olmaya başlamıştır. Bu nedenle tasarımcılar; gelişen ve ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenen moda anlayışıyla, tesettürlü kadınları da düşünmeye başlamış ve birçok tarza hitap edebilecek yeni ve birbirinden farklı modeller sunmaya başlamışlardır.

Tam da bu noktada feraceler, şıklığın, sadeliğin ve rahatlığın sembolü haline gelerek tesettürlü kadınların vazgeçilmez giysisi olmuştur. Pardösü, manto ve kara çarşaf yerine tercih edilmeye başlamıştır. Özellikle yaz aylarında, rahatlığı ve hafifliğinden dolayı en çok tercih edilen tesettür giyim modeli olmuştur.

Ferace Modelleri

Her zevke ve her ihtiyaca uygun ferace modelleri üretilmektedir. Feracenin hem kışlık hem de yazlık modelleri vardır. Tercih edilecek mevsime göre kalın veya ince kumaştan yapılırlar. Sadece mevsime göre değil giyilecek yere ve kişinin giyim tarzına göre de modeller üretilmektedir.

Sadeliği ve rahatlığı tercih edenler için klasik, sade feraceler, spor giyim tarzına sahip olanlar için spor feraceler, özel geceler ve davetlerde giymek için abiye feraceler ve daha gösterişli modelleri tercih edenler için de işlemeli ferace modelleri üretilmektedir. Genelde siyah olan feraceler için günümüzde farklı renk seçenekleri de sunulmaktadır.

 

Düz modellerinin yanı sıra, bel kısmı dar pileli modelleri, yarasa kollu modelleri, işlemeli modelleri, boncuklu modelleri ve farklı kumaşlar kullanılarak üretilen modelleri de bulunmaktadır.