Eşarp Modelleri Ve Kullanımı

eşarp kullanımıİpek veya pamuktan, sentetik fiberden yapılmış dokuyarak oluşturulmuş bayan başörtüsüne eşarp denilmektedir. Kapalı bayanlar inançları gereği kullanırken diğer bayanlar da eşarbı aksesuar olarak kullanırlar. Bunların yanı sıra yöresel olarak kullananlarda bulunmaktadır.

 

Eşarp; rengiyle, bağlayış tarzıyla bayana ayrı bir albeni, zarafet katar. Hem başörtüsü olarak hem de klasik giyim için çok çeşitli eşarp modelleri bulunmaktadır. Kapalı bayanların eşarp bağlarken öncelikli olarak yüz şeklini dikkate alıp ona göre bağlamaları gerekmektedir. Yüz şekilleri kalp, yuvarlak, kare, oval, dikdörtgen olarak değişebilmektedir. Kalp şeklinde olanlar alın bölgesinden, çene bölgesinden ve elm1acık kemiklerinden itibaren bağlamalıdırlar. Kare olan boneyi yuvarlak şekilde bağlayıp sert çene kemiklerini gizlemelidir.

Yuvarlak yüzlüler ise alın bölgesini öne çıkarıp yanakları gizlemelidir. Dikdörtgen bir çehreye sahip kişiler yuvarlak yüzün aksine yanaklarını ön plana çıkarmalıdırlar. Son olarak oval bir yüze sahip kimse istediği şekilde bağlayabilir çünkü yüzü her modele gidecektir. Eşarp olarak ipek tercih edebilirsiniz.

İpek eşarplardan olan tivil eşarp dokuma kumaşlı olup sura eşarp ise daha kaygan, parlak ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Her ikisi de ipektir ancak görünüşlerinde farklılıklar vardır. Tivil ipek daha mat görünüme sahiptir. İnançları gereği kullananlar ağır, mat, dikkat çekmeyecek, zarif renkler tercih etmelidir.

 

İş hayatında kullanım ve klasik giyimde kullanan bayanlar için eşarpta renk uyumu oldukça önemlidir. İş için klasik renkler, ağır tonlar ağırlıklı olması gerekmektedir. Yine klasik giyim de uyum daha çok ön plandadır. Aynı renkli olmasından ziyade renklerin birbirini tamamlaması gerekmektedir. Bağlama şekilleri sizin tercihinize kalmış olup boynunuza salaş bir şekilde bağlayarak farklı bir hava katabilir veya başınız için de kullanabilirsiniz. İş hayatı ve klasik giyim için tercih edilen eşarp modelleri kapalı bayanlara nazaran daha canlı çeşitler bulunmaktadır.

 

Eşarp dünyasında Türkiye de ün yapmış belli başlı markalar, her renkte her tonda birçok çeşit sunmaktadırlar. Ayrıca bağlama şekilleriyle de sürekli olarak yenilenmektedirler. Yaşınızı ve zevkinizi göz önünde bulundurarak, renk uyumunu yakalayarak güzel bir kombiniyle tarzınızı ortaya koyabilir, zarif bir görünüm elde edebilirsiniz.