Dünden Bugüne Elbise

elbise1Eski çağdan bugüne kadar insanların bazı temel ihtiyaçları olmuştur. Bunlardan birisi de soğuktan koruma ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç zaman geçtikçe insanların kendini ifade etme biçimine kadar gelmiştir. Şimdi bizde size elbisenin nasıl yapıldığı hakkında bilgilerimizi paylaşacağız.

Yapılan birçok araştırmada elbiseler dönemsel mevsim özelliklerine göre farklı kalınlıklarda dikilmiştir. Eski dönemlerde kadınların pek model seçeneği olmadığını da görüyoruz. İlk çağ bittikten sonra yeni gelen orta çağ ile elbise korunma amacından çıkmış dikkat çekilmek için kullanılmaya başlamıştır. Elbiseler o zamanda moda olan takılar ile süslenmiştir. O zamanda kraliçe ve diğer asiller arasında yapılan elbise dikimleri ile halk arasında elbiselere yönelmeler olmuştur.

Elbise bize gelmeden önce birçok aşamadan geçer. İlk olarak pamuk tarlasından pamuklar toplanır. Pamuklar toplandıktan sonra tohumlarından ayrılır. Daha sonra iplik fabrikasına götürülür. İpler dokumadan geçtikten sonra kumaş haline gelir. Kumaş haline geldikten sonra seçilen modele göre kesilir. Kesim bittikten sonra uygun modele göre dikilir. Dikim aşamasından sonra elbisemiz hazır hale gelir. Elbiseler her şekilde bu aşamadan geçmektedir. Elbiseler farklı nedenlerden dolayısıyla birçok model şekline dönüşmüştür.

Elbiseler zevke ve keyfe göre yorumlanabilir. Dünden bugüne elbiseler yaşam ihtiyacı olmaktan çıkmış, modanın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İlk elbise modelleri kısa olarak tercih edilmiştir. Daha sonra modanın önde giden isimleri elbiseleri farklı olarak dizayn etmişler. Bunlar arasında elbisenin boyunu farklılaştırmak, elbisenin kesimini değiştirmek, dar veya geniş modeller tercih etmek bu farklılıklar arasında yer alır.

İnsanların kolay elbise dikmeleri için birçok kalıp yapılmıştır. Böylece insanlar daha rahat bir şekilde elbise dikmiştir. Dikim esnasında bu modellerden yararlanarak işimiz daha kolay hale gelecektir. Böylelikle insanlar farklı elbise modelleri denemiş olacaktır.

Sonuç olarak elbiseleri ele aldığımızda dünden bugüne ne gibi farklı yollardan geçmiş olduğunu görmekteyiz. İlk önce korunmak için kullanılan elbiseler daha sonraki dönemlerde modanın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Elimize ilk aldığımızda çok kolay bir şekilde hazırlanmış gibi gelen elbiselerin ne gibi hazırlık döneminden geçmiş olduğunu da gördük. Küçük bir pamuk tanesinin geçirdiği birçok aşama ile son haline gelen elbiseler her zaman dolabımızda yerini alacaktır.

Bir cevap yazın