Dış Giyimin Sevilen Kıyafeti Ferace

 

feraceKapalı bayanların vazgeçilmez dış giyim kıyafetlerinden olan feracelerin geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanmaktadır. Osmanlı devleti zamanında Anadolu’da hayatını devam ettiren Türk kadınları tarafından çarşaf yerine feraceler kullanılmaktaydı. Ferace tamamen Türk kültürüne ait olan kapalı bayanlar için hazırlanmış dış giysileridir. Zamanla Arap kültürünün kullanılması ile ferace yerini çarşafa bırakmıştır. Ferace modelleri eskiden genellikle sade ve düz renkli olurdu. Günümüzde ise feraceler biraz daha değişime uğrayarak tesettürlü bayanlar tarafından manto yerine kullanılmaktadır.

 

Ferace modelleri

 

Kapalı bayanların en sevdikleri dış giyim ürünlerinden olan feracelerin birçok modeli ve rengi bulunmaktadır. Bu yılın öne çıkan ferace modelleri arasında ise önden ilikli ve yakaları dantel motifli feraceler yer alıyor. Ferace modelleri arasında arka yakası uzun, bol ve dar bedenli çeşitlerini bulmak mümkündür. Sadeliği seven kadınlar için tek renkli düz modellerin olduğu gibi süslü gözükmeyi seven kadınlar içinde cepleri ve yakaları işlemeli ferace çeşitleri de bulunmakta. Ayrıca yarasa kollu, arka tarafı uzun ön tarafı kısa, diz kapağına kadar uzanan ya da ayak bileklerine kadar uzanan olmak üzere çok fazla ferace modeline rastlamak mümkün.

 

Ferace renk seçenekleri

 

Hemen hemen her renkte ferace bulmak mümkündür. Fakat en çok tercih edilen feraceler siyah, lacivert, yeşil, bordo gibi sıkça kullanılan renklerdir. Feracelerin gençler tarafından genellikle kırmızı ve bordo tonlarda ki renkleri tercih edilirken ilerleyen yaşlarda ki bayanların tercihleri en çok koyu renklerden yana olmaktadır. Feracenin renk seçiminde bayanların en çok dikkat ettikleri noktalardan biri ise eşarpları, ayakkabıları ve çantaları ile feracelerinin uyum içerisinde olmasıdır. Çünkü uyum her yaştan bayanın her devirde dikkat ettiği çok önemli bir ayrıntıdır. Feracelerde renk seçimi mevsime göre de değişmektedir.

 

Ferace kumaşları

 

Feraceler Osmanlı imparatorluğu zamanında softan, çuhadan ve fantezi kumaşlardan dikilirdi. Günümüzde ise ülkemize Avrupa’dan gelen kaşmiri, triko, lahuraki ve şalaki isimli feracelik adıyla üretilen kumaşlardan ferace üretimi yapılmaya başlanmıştır. Ferace kumaşları dokuma veya örme olarak değişik çeşitlerde de üretilmektedir. Feracelerin üretildiği kumaşlar çok hassastır ve yıkarken yüksek ısı kullanmak sakıncalı olabilir.

 

 

Bir cevap yazın